Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Lut Van der Eycken over de Koningin Elisabethwedstrijd

Lut Van der Eycken over de Koningin ElisabethwedstrijdKunst & Cultuur

Gisteren begon in Flagey de halve finale van de Koningin Elisabethwedstrijd. Met twaalf zijn de pianisten nog. Een bijzondere editie dit jaar, vertelt Lut Van der Eycken. “Normaal worden de juryleden ervoor berispt, maar dit jaar mogen ze een mager applausje geven”.
© Bruno Vessiez

De pianisten spelen dit jaar voor een lege zaal.

De coronapandemie zorgde ervoor dat de Koningin Elisabethwedstrijd een jaar werd uitgesteld, maar ook dit jaar verloopt die anders dan anders. “Heel het concours is onwezenlijk dit jaar. De organisatoren namen draconische maatregelen om alles zo veilig mogelijk te laten verlopen, maar daardoor zijn er een aantal dingen aangepast. Ik denk dat de impact daarvan op de halve finale het grootst is. Zo spelen de pianisten sneller na elkaar om wissels en verplaatsingen te vermijden. Dat wil dus zeggen dat die pianisten eerst een concerto van Mozart spelen, en dan na een heel korte pauze hun tweede stuk. Dat vergt dus een heel andere concentratie.”

Dat enthousiasme, die warmte van het publiek en het applaus, daar doen de muzikanten het voor.
Lut Van der Eycken

Het is niet enkel op organisatorisch vlak anders dit jaar, vertelt Lut Van der Eycken. De sfeer waarin de deelnemers het gevoel hebben dat ze een concert spelen in plaats van deel te nemen aan een wedstrijd, is helemaal verdwenen. “De Koningin Elisabethwedstrijd heeft een heel trouw publiek. In normale tijden zitten de toeschouwers uren in het programmaboekje te turen en maken ze pronostieken in de wandelgangen. De energie die van het publiek naar de deelnemers stroomt is dit jaar afwezig. Er heerst complete stilte in de zaal.” 

“De vervelende kuchjes die af en toe weerklinken in gewone tijden zijn er ook niet, maar voor de muzikanten is het toch minder aangenaam. Dat enthousiasme, die warmte van het publiek en het applaus, daar doen ze het voor.”

Luister hier naar Lut Van der Eycken over de Koningin Elisabethwedstrijd:

Lut Van der Eycken over de Koningin Elisabethwedstrijd

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.