Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Lut Van der Eycken presenteert voor het laatst de Koningin Elisabethwedstrijd

Lut Van der Eycken presenteert voor het laatst de Koningin ElisabethwedstrijdKlassieke muziek

Presentatrice Lut Van der Eycken is al jaren een vaste waarde bij de Klara-presentatoren. Vooral tijdens live concerten kan ze op een fenomenale manier de sfeer van het concert overbrengen, in allerlei talen met grote solisten en dirigenten in gesprek gaan en de meest onvoorziene omstandigheden handig opvangen. Respect voor de muzikant is haar motto. Gilles Ledure wierp al een bloemetje naar Lut op het einde van een interview tijdens de halve finale van deze Koningin Elisabethwedstrijd.
(c) Kaat Pype

Lut Van der Eycken

Lut Van der Eycken volgt het Elisabethconcours al jaren voor de radio. Eerst deed ze dat achter de scène, met gesprekken met juryleden en kandidaten. Dat menselijke aspect en het respect voor de muzikanten is altijd een van haar motto’s geweest. Sinds 2012 is ze bij Klara de ankervrouw van de wedstrijd. “Dat is superboeiend”, vindt ze. “Het is intensief werken en vraagt veel voorbereiding, maar elke wedstrijddag is een belevenis. In korte tijd hoor en zie je jonge talenten uit alle hoeken van de wereld aan het werk. En voor het commentaar kan ik rekenen op experten van bij ons.”

Bij Radio 3 waren het magazine Bruggen en Wegen en het programma De grote verzoeking helemaal haar ding. Daarnaast presenteerde ze o.a. de matinee- en kasteelconcerten. Later wist ze in het programma Klara Live de sfeer van de concertzaal rechtstreeks naar de luisteraar over te brengen.
Overlopend van enthousiasme of juist stil van ontroering, schalks of ernstig, altijd even professioneel en met veel vakkennis. Dat in dienst staan van de muziek en muzikanten, zonder zelf in de kijker te willen lopen, typeert haar helemaal.

Met deze Koningin Elisabethwedstrijd 2021 zet ze een punt achter haar lange loopbaan. Maar van haar passie voor muziek neemt ze nog lang geen afscheid.

Dank je wel, Lut!

Luister hieronder hoe Gilles Ledure haar tijdens een interview vorige week verraste met een kleine ode:

Gilles Ledure over Lut Van der Eycken: warmte en genegenheid voor de artiesten

Koningin Elisabethwedstrijd 2019

Ook dit jaar volgt de VRT de Koningin Elisabethwedstrijd op de voet. Gebruik klara.be/koninginelisabethwedstrijd als dé ideale startpagina van de viooleditie 2019

Presentatie: Lut Van der Eycken

Samenstelling: Birgit Van Cleemput

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via koninginelisabethwedstrijd@klara.be

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Geertje De Ceuleneer / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.