Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Luther begot!

Luther begot!Blijf verwonderd!

Op 31 oktober zal het vijfhonderd jaar geleden zijn dat Martin Luther 95 stellingen aan de kerkdeur van Wittenberg spijkerde, en daarmee een revolutie ontketende.

Foto van Pat Donnez. (c) VRT / Geert Van Hoeymissen

Duitsland is helemaal in de ban van de herdenking. Er zijn boeken, expo’s, gastronomische menu’s, Luther-playmobil mannetjes en – o horror – zelfs Luther badeenden.
Luther was niet voor één gat te vangen. Hij kon zowel weifelend en twijfelend zijn, overgeleverd aan wanhoop en melancholie als furieus, ziedend, witheet van woede.
Wat betekent hij vandaag nog in deze zogenaamd rationele tijden? Zijn wij, kinderen van de Verlichting, wel vrije mensen en zijn er parallellen met het radicalisme van toen en het fundamentalisme vandaag?
Pat Donnez nodigt elke dag op Klara kritische stemmen uit om in de geest van Luther het hartstochtelijk eens en oneens te zijn met elkaar.

Met o.m. kerkhistoricus Wim François, theologen Sabine Hiebsch en Dick Wursten, de Amerikaanse kenner Craig Harline, godsdienstpsycholoog Herman Westerink, filosoof Dominiek Hoens en filosoof Ger Groot.

Luther begot! - 500 jaar en springlevend - Met Pat Donnez

Van maandag 30 oktober tot donderdag 02 november 2017, van 17 tot 18 uur

 

Luther begot!

Dit programma is ook als podcast beschikbaar.

Presentatie: Pat Donnez

Samenstelling: Gudrun De Geyter, Greet Van Thienen, Annick Lesage, Marc Van Rompaey

Contact: luther@klara.be