Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Lynette Yiadom-Boakye: een rijzende ster in de schilderkunst

Lynette Yiadom-Boakye: een rijzende ster in de schilderkunstKunst & Cultuur, Expo

Courtesy of Lynette Yiadom-Boakye

© Lynette Yiadom-Boakye, Condor and the mole, 2011, Arts Council Collection, Southbank Centre, London

Wie?

Lynette Yiadom-Boakye (° 1977) is een Britse kunstenaar met Ghanese roots. Na haar studies aan het gerenommeerde Central St. Martins College of Art and Design werd ze ontdekt door de invloedrijke curator Okwui Enwezor, bekend van Documenta en de Biënnale van Venetië. Naast haar beeldend werk is Yiadom-Boakye ook actief als schrijfster: ze publiceerde verschillende kortverhalen en prozagedichten.

Wat?

De tentoonstelling in Düsseldorf biedt een overzicht van haar werk van de laatste 20 jaar in een 70-tal schilderijen. Dat werk draait rond één motief: het zijn klassieke portretten van fictieve zwarte personages, die tal van referenties bevatten aan de canon van de Westerse kunstgeschiedenis.

Waarom moet u dit zien?

In weerwil van de tijdsgeest bevat het werk van Lynette Yiadom-Boakye geen politieke statements. Het draait om het verkennen van de schilderkunst en de kunstgeschiedenis. De tentoonstelling is een mooie kans om dichtbij huis het werk te ontdekken van een kunstenaar die op weg is om een grote naam in de kunstwereld te worden.

Praktisch?

De overzichtstentoonstelling van Lynette Yiadom-Boakye loopt tot en met 13 februari 2022 in K20 in Düsseldorf.

Beluister hier het verslag van Jeroen Laureyns in Pompidou over de tentoonstelling.