Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Maak kennis met Diskantores

Maak kennis met DiskantoresBlijf verwonderd!

Op maandag 29 maart maken we in Music Matters kennis met Niels Berentsen van het Nederlandse ensemble Diskantores. Hun debuut-cd Hollandse Fragmenten duikt in de gedeeltelijk onontgonnen fragmenten van de vroeg-Nederlandse polyfonie.

Diskantores begon als een gelegenheidsensemble, maar hun sound deed naar meer smaken

Het ensemble Diskantores ontstond in 2014 vanuit een gedeelde interesse voor polyfonie bij studenten, alumni en docenten van het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Niels Berentsen is artistiek leider en docent aan de conservatoria van Den Haag en Genève. Zijn doctoraat aan de universiteit van Leiden handelt over polyfone improvisatie tussen 1300 en 1500. Dat tijdsvak is meteen ook waarin het repertoire van Diskantores zich bevindt: vroeg-Nederlandse polyfonie.

Het zijn kleine maar kostbare, fragmenten van handschriften met Nederlandse polyfone muziek uit de middeleeuwen die bewaard worden in de universiteitsbibliotheken van Utrecht, Leiden en Amsterdam. Musicoloog Eliane Fankhausen restaureerde en digitaliseerde de fragmenten en Niels Berentsen hercomponeerde enkele stukken. De debuut-cd van Diskantores is een reis doorheen alle lagen van de bevolking uit de Nederlandse middeleeuwen: van geestelijke gloria, over wereldlijke liederen voor het hof en privékringen tot drinkliederen in het Frans.

29/03/2021 Niels Berentsen over de debuutplaat van Diskantores

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Marc Van Rompaey

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.