Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Maandag 26 december: 1756-1766

Maandag 26 december: 1756-1766Klassieke muziek

Op 27 januari 1756 werd in de Getreidegasse op nummer 9 in Salzburg Wolfgang Amadeus Mozart, doopnaam Joannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart, geboren als zevende en laatste kind van componist en violist Johann Georg Leopold Mozart en Anna Maria Pertl. Vijf van de andere zes kinderen waren overleden, alleen zuster Maria Anna -Nannerl-, leefde nog. Vader Leopold, erkende al snel het grote muzikale talent van zijn jongste zoon.
Leopold Mozart zn zijn kinderen, Wolfgang en Maria Anna "Nannerl" - Carmontelle (1717 – 1806) - Carnavalet Museum

Leopold Mozart zn zijn kinderen, Wolfgang en Maria Anna "Nannerl" - Carmontelle (1717 – 1806) - Carnavalet Museum

Van de zes andere kinderen Mozart leefde alleen zijn oudere zusje Maria Anna "Nannerl" nog. Al als peuter raakte Wolfgang geboeid door de muzieklessen die Leopold aan Nannerl gaf. Op de piano zocht hij consonerende intervallen op en uitte zijn blijdschap bij het vinden van een terts. Op driejarige leeftijd kon hij eenvoudige klavierstukjes in een half uur uit zijn hoofd leren en maatvast spelen. Al snel beheerste muziek zijn leven en konden zelfs kinderspelletjes hem alleen boeien wanneer er muziek aan te pas kwam. Als vierjarige kon hij de muziek spelen die Leopold Nannerl opgaf en op op vijf jaar dicteerde hij zijn eerste composities aan Leopold.

De roem en de faam van het wonderkind Mozart verspreidde zich snel in Salzburg en omliggende. In september 1761 had hij zijn eerste publieke optreden in Salzburg. Begin 1762 reisde Leopold, die net als andere ouders uit de tijd niets verkeerds zag in het exploiteren van zijn zoons talent, met Mozart en “Nannerl” naar München. In september ging de familie naar Wenen en Linz. In juni 1763 begonnen zij aan een grand tour door Europa, die meer dan drie jaar zou duren. Die voerde hen over Duitsland naar de Nederlanden, Parijs, Londen en terug via de Nederlanden en Parijs. In Brussel verbleven ze anderhalve maand. In afwachting van een ontmoeting met landvoogd Karel van Lotharingen schreef hij de Brüsseler sonate voor piano en viool KV 6, in Antwerpen gaf hij een concert, het eerste waar de aankondiging nog van bestaat.

Heel de reis is uitgebreid gedocumenteerd aan de hand van de brieven van vader Leopold. Met grappige anekdotes en verhalen over de toestand van het wegennet, het landschap, de herbergen en overnachtingsmogelijkheden, het muziekleven, zeden en gewoonten van de steden en de gewesten waar ze doorheen reisden, maar ook praktische beslommeringen over de instrumenten die op reis meehadden.
Deze ‘grand tour’ is van beslissend belang voor de verdere ontwikkeling van Mozart, als componist, als brievenschrijver en verslaggever van zijn eigen ontwikkeling als componist, als vrijgevochten en onafhankelijke geest.
 

Amadeus (10 - 13 uur)

Presentatie: Katelijne Boon

Samenstelling: Paul De Smet

Contact: amadeus@klara.be