Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Maart is Jeugdboekenmaand!

Maart is Jeugdboekenmaand!Kunst & Cultuur

Sinds twee jaar is de 'jeugdboekenweek' uitgebouwd tot een hele maand, waarin kinder- en jeugdboeken worden gevierd. 31 Dagen lang zijn er in scholen, bibliotheken, culturele centra en boekhandels talloze activiteiten rond schrijvers, tekenaars en boeken. Maar lezen kinderen anders dan volwassenen? En wat en hoe lezen ze dan? Professor Vanessa Joosen van de Universiteit Antwerpen doet hier onderzoek naar en vertelt het in Espresso. Daarnaast geeft ze ook tips!
Affiche Jeugdboekenmaand 2019illustratie © Jacques en Lise

Affiche Jeugdboekenmaand 2019

Deze Jeugdboekenmaand staat in het teken van 'Vriendschap'. Boeken kunnen ervoor kunnen zorgen dat kinderen empathischer worden en zich beter kunnen inleven in de leefwereld van een ander. Op die manier draagt lezen bij tot de socio-emotionele ontwikkeling van kinderen.

Er zijn goede vrienden, beste vrienden, verloren en vergeten vrienden, vrienden van op school, vrienden van de voetbalclub, vrienden die familie zijn, oude vrienden, nieuwe vrienden, voorlopig onbekende vrienden, onzichtbare vrienden, boekenvrienden, dierenvrienden, Facebookvrienden, verre vrienden, vrienden voor heel even en vrienden voor altijd.
Tijdens deze Jeugdboekenmaand vieren we de vriendschap.

Dit zijn vijf tips voor kinder- en jeugdboeken over vriendschap van specialiste Vanessa Joosen:

1. Yvonne Jagtenberg - Mijn wonderlijke oom
De oom van het jongetje dat dit verhaal vertelt, werkte vroeger in het circus. Wanneer hij komt oppassen, verandert een doodgewone dag in een fantasievol avontuur. Dit boek is een ode aan filmmaker Jacques Tati en aan de fantasie van kinderen en volwassenen.
2. Edward van de Vendel en Marije Tolman - Vosje
Dit prentenboek over de vriendschap tussen een mensenkind en een jonge vos vermengt tekeningen met fotografie. Het spel met kleuren is een feest om te zien, en het gedartel van het vosje werkt aanstekelijk.
3. Michaël De Cock en Judith Vanistendael - Rosie en Moussa
Rosie verhuist naar een mistroostig flatgebouw met een chagrijnige buurman. Haar nieuwe buurjongen Moussa laat zien hoeveel plezier er te beleven valt in het gebouw, vooral op het spannende dak.
4. Bart Moeyaert - Tegenwoordig heet iedereen Sorry
Als je broertje een hartkwaal heeft, dan houd je je maar beter koest, en dat is voor een tienermeisje als Bianca niet altijd makkelijk. Vriendschap komt hier uit onverwachte hoek.
5. Peter Van Gestel - Winterijs
Deze ontroerende adolescentenroman schetst de voorzichtige vriendschap tussen een Nederlandse en een Joodse jongen die samen schoolgaan in Amsterdam, vlak na de Tweede Wereldoorlog.

 

Vanessa Joosen over Jeugdboekenmaand

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.