Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Maarten Beirens over Transit 2021

Maarten Beirens over Transit 2021Blijf verwonderd!

Op 22 oktober gaat het Transit-festival in Leuven van start. Artistiek directeur Maarten Beirens geeft tekst en uitleg bij het programma. Hij is op 14 oktober te gast in Music Matters.
© Composition Today

Musicoloog en artistiek directeur van Transit Maarten Beirens

De alomtegenwoordigheid van technologie is zelden tastbaarder geweest dan het laatste jaar toen bijna alle culturele ervaringen enkel nog via technologische hulpmiddelen konden gebeuren. Alle goede bedoelingen met live streaming ten spijt, ontbrak er toch iets – de intensiteit van de live ervaring.

Merkwaardig genoeg zie je dat nog het beste in die hedendaagse werken – en daar vallen er deze editie heel wat van te beleven! – die een dialoog opbouwen tussen live vertolkers en elektronische of multimediale elementen. Het virtuele blijkt niet ideaal voor een computerscherm, maar haalt de echte kracht uit een confrontatie met levende muzikanten en met de fysieke ervaring dat te kunnen delen met een publiek.

  • De poëtische elektronische klanken van Osvaldo Coluccino hebben de pianistieke finesse van Jan Michiels nodig om echt te schitteren. 
  • De adem van de blokfluitistes van Apsara blaast ook leven in de elektronica van Hanna Eimermacher. 
  • De zuchtende en piepende blaasbalg van Andreas Borregaards accordeon is een noodzakelijk contrapunt voor de videobeelden bij Simon Steen-Andersen en Zwerm herinnert ons eraan dat de fysieke ervaring van klank zich in de levendige luisterervaring van een al even levend publiek hoort af te spelen. 
  • Ook schaal speelt een rol: muzikanten van Nemø die letterlijk een deel worden van de projecties; de massieve energie van de muziek van Chaya Czernowin bij het Riot Ensemble: het werkt niet op een computerscherm, maar des te meer op het (Transit-)podium. 


Transit 2021 wordt niet enkel een editie van ontdekkingen (met Transit-debuten van Riot, Nemø, Explore, om van de talrijke nieuwe componisten maar te zwijgen) maar hopelijk ook van de passionele herontdekking van de live concertervaring.

Bron: Maarten Beirens, Festival 20-21

Meer info & tickets voor het festival vind je via deze link

Herbeluister het gesprek in Music Matters hieronder.

14/10/2021 Maarten Beirens over Different Trains en Transit
©VRT/Klara
Maarten Beirens en Olav Grondelaers

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.