Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara eert Bernard Haitink

Klara eert Bernard Haitink Klassieke muziek

Een bijzondere Maestro op vrijdag 19 november ter nagedachtenis van dirigent Bernard Haitink. En 's avonds in Klara Live : Haitink en de Wiener Philharmoniker met de 7de symfonie van Anton Bruckner.

Bernard Haitink

Mark Janssens laat enkele van de mooiste opnames van Haitink horen. Bart Tijskens vertelt wat Haitink voor de muziekwereld betekende en welke componisten hem na aan het hart lagen.

Mahler en Bruckner natuurlijk, maar ook Mozart, Wagner en Brahms. Drie uur is veel te kort om een volledig beeld te schetsen van het leven van één van de grootste na-oorlogse dirigenten, maar we laten wel een mooie doorsnede horen van waar Haitink voor stond. 

We praten met musici van bij ons die met Haitink mochten werken. Fluitist Aldo Baerten mocht als jonge kerel Bruckner spelen met Haitink, de 8ste symfonie. Elk jaar luistert Aldo nog eens naar de opname van dat concert, en dan is hij er dagen niet goed van. Het was een intense jeugdervaring. Violiste Linde Verjans werkte 5 jaar geleden samen met de toen al tachtiger Haitink. Ook zij was diep onder de indruk van z'n eenvoud en dienstbaarheid aan de muziek. Dirigent Martijn Dendievel volgde masterclasses bij Haitink. In Luzern. En hij was getuige van repetities van Mahler 9 met de maestro. En Mahler 9 was de symfonie waaraan harpiste Anneleen Lenaerts van de Wiener Philharmoniker onvergetelijke herinneringen heeft. Haitink dirigeerde en na de laatste noot was er een soort extase. Niet in woorden te vatten.

Dirigent Philippe Herreweghe steekt zijn bewondering en grote waardering voor Bernard Haitink niet onder stoelen of banken. Vooral de manier waarop Haitink de muziek gewoon zichzelf liet zijn, zonder een gekleurde interpretatie tussen de muziek en de luisteraar te plaatsen, maakte een grote indruk op Herreweghe. Voormalig algemeen directeur van het Concertgebouworkest, Jan Raes, vertelt over de manier van werken van Haitink met een orkest. En we laten fragmenten horen uit gesprekken met de maestro zelf. Over z'n eigen onzekerheden en vragen, en over wat hij altijd probeerde uit de weg te gaan : afscheid nemen.

Maestro Bernard Haitink op vrijdag 19 november van 14 tot 17u. En in Klara Live om 20u het laatste concert van Haitink met de Wiener Philharmoniker in de 7de symfonie van Anton Bruckner. 

Maestro

In Maestro klinken de grote klassiekers in uitvoeringen van vandaag en gisteren. Met elke week een internationale artiest in de kijker, een blik op de belangrijkste concerten in ons land, de nieuwste cd’s, en retro-momenten met artiesten die de klassieke muziek kleur en uitstraling gaven. Elke dag gaan we ook naar belangrijke concertzalen over de hele wereld waar de artiesten van vandaag het beste van zichzelf geven. En er zijn ook specials rond jarige componisten en uitvoerders, en exclusieve interviews.

Presentatie: Mark Janssens

Samenstelling: Bart Tijskens

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via maestro@klara.be

Elke weekdag, telkens van 14 tot 17 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 5 dagen lang te herbeluisteren via de site en de app.