Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Maestro De Monte: Rien sans peine

Maestro De Monte: Rien sans peineBlijf verwonderd!

Hij prijkte ooit nog op de briefjes van 20 Belgische frank: Philippus De Monte, precies 500 jaar geleden als Filip Van den Berg in Mechelen geboren. Hij was één van onze laatste polyfonisten die als een ‘exclusief exportproduct’ gevraagd werd in heel Europa. In zijn topfunctie als kapelmeester van de keizers Maximiliaan II in Wenen en zijn opvolger Rudof II in Praag stierf hij met méér dan 1600 werken op zijn teller.

Philippus De Monte, 73 jaar. Gravure van Raphael Sadeler, 1594.

‘Rien sans peine’, was het levensmotto van Philippus De Monte (1521-1603) . ‘Niets zonder moeite’, en dat typeert hem. Hij was een noeste werker. Eigengereid en compromisloos schreef hij een gigantisch oeuvre bij elkaar met zowat 1100 madrigalen, 40 chansons, 40 missen en 250 motetten. In een steeds veranderende wereld tijdens de tweede helft van de 16e eeuw, ging hij steeds zijn eigen weg. Ver weg van zijn geboortestad Mechelen, geïsoleerd in Praag waar hij keizerlijk hofkapelmeester was van Rudolf II (vanaf 1585) en voordien in Wenen van Maximiliaan II (vanaf 1568). Het was een topfunctie, of hij er gelukkig was, dat is een andere kwestie. Zijn Weense jaren betekende in elk geval een hoogtepunt in zijn loopbaan. Daarvoor leefde en werkte hij als een échte Italiaan in Napels en Rome waar hij in contact kwam met de verfijnde Italiaanse poëzie voor zijn vele madrigalen.

Er hangt een wat vreemde zweem over deze componist. Een ontegensprekelijke grootmeester die toch niet het gewenste succes had. Toen niet, nu niet. Dat vond hijzelf alleszins, want nooit tevreden. Stond hij in de schaduw van Lassus omdat deze laatste zijn publiek meer wist te behagen en de Monte zich daar niet mee inhield? En ook nu nog vindt de ene uitvoerder hem niet echt avontuurlijk, de andere prijst hem de hemel in. Maar niemand betwijfelt zijn vakmanschap.

Lunalia wijdt straks een speciale editie aan deze componist. Ook Musica Divina in het najaar brengt het werk van De Monte weer tot leven. Dirigent Erik Van Nevel heeft heel wat van zijn repertoire op cd gezet en in concert gebracht, hij werkt nu aan een nieuw programma. Floris De Rycker met zijn Ratas del viejo Mundi, Björn Schmelzer met zijn Graindelavoix en Tomma Wessel met haar gloednieuw Zeder blofluitconsort buigen zich deze dagen over het werk van De Monte. Benieuwd naar hun bevindignen. Didier François (nyckelharpa), Michel Bisceglia (piano) en het Ensemble Utopia gaan een bijzondere uitdaging aan: ze laten oud en nieuw versmelten met met veel bluenotes.

Maandag 5 april méér over Maestro De Monte met vooral veel muziek en extra duiding.

Nicole Van Opstal praat met specialisten Peter van Heyghen en Erik Van Nevel over leven en werk van deze componist uit de vijfde generatie Franco-Vlaamse polyfonisten. Komen in de uitzending ook aan het woord: Jelle Dierickx (Lunalia, Musica Divina), Björn Schmelzer (Graindelavoix), Floris de Rycker (Ratas del vieio Mundi) en Tomma Wessel (Zeder Consort).

Maandag 5 april, 14u-17u op Klara.
 

Maestro De Monte

Hij prijkte ooit nog op de briefjes van 20 frank: Philippus De Monte, precies 500 jaar geleden als Filip Van den Berg in Mechelen geboren. Hij was één van onze laatste polyfonisten die als een ‘exclusief exportproduct’ gevraagd werd in heel Europa. In zijn topfunctie als kapelmeester van de keizers Maximiliaan II in Wenen en zijn opvolger Rudof II in Praag stierf hij met méér dan 1600 werken op zijn teller.

Klara brengt postuum hulde aan deze bijna vergeten componist. Nicole Van Opstal gaat in gesprek met Peter Van Heyghen, Erik Van Nevel en vele anderen.
(Tomma Wessel, Björn Schmelzer, Floris de Rycker, Jelle Dierickx)

Presentatie: Nicole Van Opstal
Muziek: Els Van Hoof
Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via maestro@klara.be

Op Paasmaandag 5 april 2021, van 14 tot 17u op Klara, klara.be en de Klara-app