Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Maestro viert 200 jaar Charles Gounod

Maestro viert 200 jaar Charles GounodBlijf verwonderd!

Tweehonderd jaar geleden werd de Franse componist Charles Gounod geboren. En dat mag niet onopgemerkt voorbijgaan. Om zijn verjaardag te vieren, laat Maestro vanaf maandag 18 juni muziek van hem horen.
de Franse componist Charles Gounod

de Franse componist Charles Gounod

Gounod werd in Parijs geboren als tweede zoon van een kunstenaarsechtpaar. Zijn vader was kunstschilder, zijn moeder pianiste. Gounod trad in haar voetsporen en ging piano studeren.
Zijn eerste lessen kreeg Gounod van Antonin Rejcha, waarna hij naar het Conservatoire nationale supérieur de musique ging. Hij had talent en in 1939 werd dat bevestigd: hij won toen de Prix de Rome, waardoor hij drie jaar in die stad kon studeren. Hij legde er zich voornamelijk toe op polyfone kerkmuziek.


Terug in Parijs werd Gounod aangesteld als kapelmeester en organist in de kerk van de Missions Etrangères. Daar raakte hij zodanig in de ban van het religieus mysticisme dat hij overwoog om tot een orde toe te treden. In 1846 ging hij theologie studeren, maar zijn liefde voor muziek (en zangeres Pauline Viardot) bleek te groot.


In zijn muziek koos Gounod meer voor de wereldlijke genres, al keerde hij op het einde van zijn leven terug naar religieuze werken. Zijn oeuvre is dan ook divers. Gounod componeerde onder meer liederen, koralen, motetten, pianostukken en verschillende opera’s. Faust en Roméo et Juliette behoren tot zijn grootste werken. Samen met zijn zeer bekende Ave Maria hebben die ervoor gezorgd dat hij na tweehonderd jaar nog altijd niet vergeten is.

de Gounod-editie van Warner Classics
de Gounod-editie van Warner Classics

Maestro

In Maestro klinken de grote klassiekers in uitvoeringen van vandaag en gisteren. Met elke week een internationale artiest in de kijker, een blik op de belangrijkste concerten in ons land, de nieuwste cd’s, en retro-momenten met artiesten die de klassieke muziek kleur en uitstraling gaven. Elke dag gaan we ook naar belangrijke concertzalen over de hele wereld waar de artiesten van vandaag het beste van zichzelf geven. En er zijn ook specials rond jarige componisten en uitvoerders, en exclusieve interviews.

Presentatie: Mark Janssens

Samenstelling: Bart Tijskens

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via maestro@klara.be

Elke weekdag, telkens van 14 tot 17 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 5 dagen lang te herbeluisteren via de site en de app.