Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Maestro's aan de piano

Maestro's aan de pianoKlassieke muziek

Vooruitlopend op de Piano Days van Flagey organiseert Maestro vanaf 15 februari een week van de piano.
Foto van Simon Trpceski

Simon Trpceski

We kiezen voor 10 grote pianoconcerto's met 10 grote pianisten van vandaag, telkens in concert.

Maandag 15 februari

Leif Ove Andsnes speelt samen met het Mahler Chamber Orchestra het keizersconcerto van Beethoven, en Daniil Trifonov is de solist in het 3de concerto van Sergej Prokofjev, met het London Symphony Orchestra o.l.v. Valery Gergiev. Veel Bach - vader en zonen - ook deze week met een greep uit de Bach-opnames van dirigent Christopher Hogwood. Die zijn nu verzameld in een box van 20 cd's.

Dinsdag 16 februari

Rudolf Buchbinder speelt met het Orchestre Philharmonique de Radio France o.l.v. Mikko Franck het 1ste concerto van Brahms, Javier Perianes is de solist in het 21ste pianoconcerto van Mozart. Bach schenkt klare koffie in zijn bekende cantate, met Emma Kirkby en Christopher Hogwood. Een opname die ondertussen al 30 jaar oud is.

Woensdag 17 februari

Vandaag Rach 3 met Simon Trpceski en het pianoconcerto van Grieg gespeeld door Lars Vogt. We halen een opname uit 1981 uit de archieven: Bach met Jaap Schröder en Christopher Hogwood. En mooie stemmen ook op deze woensdagnamiddag: Marie-Nicole Lemieux en Matthias Goerne.

Donderdag 18 februari

Vandaag het 2de concerto van Chopin met Charles Richard-Hamelin, de winnaar van het Chopin Concours 2015 in Warschau. Pierre-Laurent Aimard speelt het concerto in G van Ravel. Met hun nieuwe Mozart-cd hebben de muzikanten van het Roeland Hendrikx Ensemble een plaats veroverd in Klara's Tien, en hoe klinkt Quiet City van Copland op een niet zo rustige donderdagnamiddag?

Vrijdag 19 februari

We sluiten onze week van de piano af met nog eens 2 grote concerto's in concertopnames met pianisten van vandaag : Lang Lang speelt het 1ste concerto van Peter Tsjaikofski, en Martha Argerich kiest voor het pianoconcerto van Schumann. De San Francisco Symphony o.l.v. Osmo Vänskä trakteert ons op minder bekende muziek van Sibelius : Nachtrit en zonsopgang. Het Pavel Haas Quartet speelt Hohenems het kwartet Rosamunde van Franz Schubert.

Maestro

In Maestro klinken de grote klassiekers in uitvoeringen van vandaag en gisteren. Met elke week een internationale artiest in de kijker, een blik op de belangrijkste concerten in ons land, de nieuwste cd’s, en retro-momenten met artiesten die de klassieke muziek kleur en uitstraling gaven. Elke dag gaan we ook naar belangrijke concertzalen over de hele wereld waar de artiesten van vandaag het beste van zichzelf geven. En er zijn ook specials rond jarige componisten en uitvoerders, en exclusieve interviews.

Presentatie: Mark Janssens

Samenstelling: Bart Tijskens

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via maestro@klara.be

Elke weekdag, telkens van 14 tot 17 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 5 dagen lang te herbeluisteren via de site en de app.