Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Magdalena Kozena - Monteverdi - La Cetra - Andrea Marcon

Magdalena Kozena - Monteverdi - La Cetra - Andrea MarconKlassieke muziek, CD

Uitvoerders: Magdalena Kozena, mezzosopraan; Anna Prohaska, sopraan; La Cetra Barockorchester Basel o.l.v. Andrea Marcon, klavecimbel. Archiv 479 4595.
Hoes van de Monteverdi-cd van mezzosopraan Magdalena Kozena

De Monteverdi-cd van mezzosopraan Magdalena Kozena

Programma: werk van Claudio Monteverdi, Marco Uccelini, Tarquinio Merula en Biagio Marini.

Er zijn geen superlatieven genoeg om deze bloemlezing uit het Monteverdi-repertoire te belonen. De Tjechische mezzosopraan Magdalena Kozena, die ondertussen een internationale carrière heeft uitgebouwd in een heel breed repertoire, zette ooit haar eerste stappen op de concertpodia in haar geboorteland met een groepje gespecialiseerd in renaissance-repertoire. Haar grote doorbraak kwam er vervolgens toen ze Anne Sofie Von Otter verving als Nero in Monteverdi’s L’incoronazione di Poppea in Wenen.

En nu keert ze terug naar die eerste liefde en, geloof me, het is een en al betovering wat u hier te horen krijgt. Op alle vlakken is dit een schot in de roos: de keuze van het repertoire is heel afwisselend met fragmenten uit zowel de madrigalenboeken als de scherzi musicali en uit de opera’s van Monteverdi. De instrumentale intermezzi met bijdragen van tijdgenoten van Monteverdi zijn een aangename verademing, want de expressie is intens in de vocale nummers.

Kozena laat zich omringen met andere schitterende zangers, o.m. de Oostenrijks-Engelse sopraan Anna Prohaska in enkele onvergetelijke duetten. In het Combattimento di Tancredi e Clorinda neemt Kozena alle partijen voor haar rekening (de verteller, Tancredi en Clorinda) en daarin volgt ze het voorbeeld van tenor Marco Beasley die dat al eerder deed. La Cetra en dirigent Andrea Marcon zijn de gedroomde partners voor deze heel persoonlijke en vrije edoch stilistisch onderbouwde interpretaties.

- Sylvia Broeckaert

Klara's oordeel