Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
'The Magnificent Seven' met Julien Libeer en Nele Vertommen

'The Magnificent Seven' met Julien Libeer en Nele VertommenKlassieke muziek

In de eerste 'Magnificent Seven' van 2018 nodigt presentator Olav Grondelaers naar goede gewoonte twee jonge getalenteerde muzikanten uit. Zondag 7 januari: pianist Julien Libeer en de nog jongere hoboïste Nele Vertommen.
Julien Libeer © Athos Burez

Julien Libeer © Athos Burez

Julien Libeer zat voor het eerst achter een piano op zesjarige leeftijd. Het instrument werd snel een loyale compagnon de route, een expressiemiddel voor een jonge muzikant die zijn inspiratie net zo goed haalde uit de opera, de kamermuziek en het symfonische repertoire als uit de grote werken voor het instrument.

Hij speelde in het gezelschap van onder meer het Brussels Philharmonic, het Nationaal Orkest van België, deFilharmonie, en de Deutsche Kammerphilharmonie Bremen. Als veelgevraagd kamermuziekmusicus werkt hij regelmatig samen met Augustin Dumay, Camille Thomas, Frank Braley, Maria João Pires, en Lorenzo Gatto, waarmee hij de integrale Beethovensonates uitvoert.

Gastheer Olav Grondelaers is benieuwd naar zijn successen, ontmoetingen, frustraties en guilty pleasures.

De tien vragen aan Julien Libeer:

1. Geef jezelf een totem: zorgvuldige kat is eigenlijk best een goeie voor mij...
2. Wanneer heb je voor het laatst iets voor het eerst gedaan? 2016 - tv-programmaatje hosten.
3. Deelnemen of winnen? Geen van beide.
4. The sky is the limit: met welke internationale artiest wil je ooit het podium delen? Geen idee - met wie zou het klikken, dat is de vraag.
5. Welke componist of muzikant wil je weer tot leven wekken? Leonard Bernstein.
6. Grootste ergernis? Clichés.
7. Vlees, veggie, vegan of flexitariër? Vlees.
8. Welk goede doel heb je laatst gesteund? Oxfam.
9. Welk boek wil je cadeau geven en aan wie? Homo Deus van Yuval Noah Harari - aan elke artiest ter wereld.
10. Wat wens je jezelf voor 2018? Een regelmatigere nachtrust.

Gastheer Olav Grondelaers stelt Julien voor aan een nog jongere muzikante die aan het prille begin van haar carrière staat: hoboïste Nele Vertommen.

Nele Vertommen © Jan Hordijk
Nele Vertommen © Jan Hordijk

Nele Vertommen werd reeds als 5-jarige geboeid door oude muziek bij het horen van de Mattheuspassie van Bach. Het was haar meteen duidelijk dat ze deze muziek ook wilde spelen en zo startte ze vier jaar later met hobolessen. Wanneer ze na 2 jaar spelen ontdekte dat die prachtige hobo-solo's uit de Mattheuspassie eigenlijk voor de barokhobo geschreven werden, ontstond het idee om barokhoboïste te worden. Op 15-jarige leeftijd kon Nele beginnen aan het Koninklijk conservatorium van Brussel in de klas van Marcel Ponseele. In juni 2017 was ze klaar voor haar Bachelorproef, die ze met grote onderscheiding behaalde.

Ondanks haar jonge leeftijd wordt ze frequent gevraagd bij ensembles als Il Gardellino, Collegium Vocale Gent, La Chapelle Harmonique, Musica Gloria en The New Baroque Times. Ze richtte ze het ensemble “Albero Magistrale” op waarmee ze eind april voor het eerst concerteerden met een programma van J.S.Bach en J.M.Molter. 

The Magnificent Seven, zondag 7 januari, om 15.00u op Klara.

The Magnificent Seven

In aanloop naar Klara in deSingel stelt Klara zijn jonge vrienden voor: schitterende muzikanten die al eerder in de prijzen vielen bij Klara, toptalenten die gestaag nationale en internationale podia veroveren.

Presentatie: Olav Grondelaers

Samenstelling: Marc Van Rompaey

Contact: seven@klara.be