Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Herbeluister 'The Magnificent Seven' met Matthieu Idmtal & Alix Lagasse

Herbeluister 'The Magnificent Seven' met Matthieu Idmtal & Alix LagasseKlassieke muziek

In 'The Magnificent Seven' nodigt presentator Olav Grondelaers telkens twee jonge getalenteerde Belgische muzikanten uit. Op zondag 17 december waren dat pianist Matthieu Idmtal en de nog jongere violiste Alix Lagasse.
Matthieu Idmtal © Bernard Rosenberg

Matthieu Idmtal © Bernard Rosenberg

Matthieu Idmtal is een vaste waarde op binnenlandse en buitenlandse podia. Hij speelde concerten in België, Frankrijk, Zwitserland, Italië, Groot-Brittannië en Spanje. Matthieu deelde het podium al met muzikanten als Pierre-Alain Volondat, Bomsori Kim en Dirk Brossé.

Samen met violiste Maya Levy won hij de ‘Supernova 2017′: een prijs uitgereikt door de Belgische muziekpers en de Belgische muziekprogrammatoren.

Eind 2016 verscheen hun eerste CD met de integrale vioolsonates van E. Grieg. Hij riep de ‘Brussels Chopin Days’ in het leven: een internationale concertserie die in het teken staat van F. Chopin, waarvan Matthieu sinds 2013 artistiek directeur is.

Olav Grondelaers was benieuwd naar wat hem drijft, zijn successen, ontmoetingen, frustraties en guilty pleasures.

>> KLIK HIER EN HERBELUISTER DE INTEGRALE UITZENDING

Alvast een voorsmaakje:

De tien vragen aan Matthieu Idmtal:

1. Geef jezelf een totem: standvastige huismus
2. Wanneer heb je voor het laatst iets voor het eerst gedaan? Onlangs bezocht ik voor de eerste keer Israël, iets wat ik al jaren wou doen.
3. Deelnemen of winnen? Deelnemen. Om te winnen.
4. The sky is the limit: met welke internationale artiest wil je ooit het podium delen? Dat wordt twijfelen tussen Mikhail Pletnev en Vilde Frang.
5. Welke componist of muzikant wil je weer tot leven wekken? Omdat hij zonder meer beide was: Sergei Rachmaninov.
6. Grootste ergernis? De dood. En vervolledigen het podium: te laat komen, en motorrijders die oorverdovend door de stad scheuren.
7. Vlees, veggie, vegan of flexitariër? Flexitariër.
8. Welk goede doel heb je laatst gesteund? De bedelaar op 200 meter van mijn woning.
9. Welk boek wil je cadeau geven en aan wie? De gedichten van Herman de Coninck, aan iedereen waar ik tederheid voor koester.
10. Wat wens je jezelf voor 2018? Passie en intensiteit, tranen van het lachen, tranen van ontroering, veel creativiteit, en dit alles met mijn geliefde, Maya.

Matthieu wordt voorgesteld aan een nog jongere muzikante: violiste Alix Lagasse.

Alix Lagasse © Philharmonia Orchestra & Marina Vidor
Alix Lagasse © Philharmonia Orchestra & Marina Vidor

Violiste Alix Lagasse behaalde in juli 2017 haar Artist Diploma aan het Londense Royal College of Music bij Itzhak Rashkovsky. Eerder in 2016 behaalde Alix haar Master Diploma aan het RCM met onderscheiding en werd haar de Worshipful Musicians Company Silver Medal toegekend voor haar uitstekende muzikale prestaties. Ze won prijzen in verschillende (inter)nationale vioolwedstrijden waaronder de Eerste Prijs in de Prix National Edouard Deru Competition, de Young Soloists Competition en de Jong Tenuto wedstrijd. In 2008 werd Alix laureate van de Lions European Musical Competition en in 2009 won ze de eerste Prijs in de Dexia Classics Wedstrijd.

Naast een drukke solocarrière werkt Alix momenteel bij het London Symphony Orchestra en het Philharmonia Orchestra in Londen en wordt ze veel gevraagd als concertmeester voor verscheidene ensembles zoals het Aurora Festival Orchestra en Sinfonia d'Amici.

The Magnificent Seven, zondag 17 december, om 15.00 uur op Klara.

The Magnificent Seven

In aanloop naar Klara in deSingel stelt Klara zijn jonge vrienden voor: schitterende muzikanten die al eerder in de prijzen vielen bij Klara, toptalenten die gestaag nationale en internationale podia veroveren.

Presentatie: Olav Grondelaers

Samenstelling: Marc Van Rompaey

Contact: seven@klara.be