Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
'The Magnificent Seven' met Reinoud Van Mechelen en Aveline Gram

'The Magnificent Seven' met Reinoud Van Mechelen en Aveline GramKlassieke muziek

In aanloop naar Klara in deSingel stelt Klara zijn jonge vrienden voor: ‘schitterende’ muzikanten die goed weten wat ze willen. Nieuwsgierig naar hun ambities, hun inspirerende ontmoetingen, hun successen en frustraties, hun guilty pleasures... en muzikale vrienden. Olav Grondelaers brengt hen in contact met ‘nieuwelingen’: jonge muzikanten die aan het grote werk nog moeten beginnen. Vandaag met tenor Reinhoud Van Mechelen en pianiste Aveline Gram.
Reinoud Van Mechelen © Senne Van der Ven

Reinoud Van Mechelen © Senne Van der Ven

Reinoud Van Mechelen, Klara's Jonge Belofte van 2016, studeerde af aan het conservatorium van Brussel in de klas van Dina Grossberger in 2012. Sindsdien heeft hij een rijke carrière uitgebouwd: Reinoud treedt regelmatig op met verschillende grote barokensembles zoals onder andere het Collegium Vocale, Le Concert Spirituel en La Petite Bande. 

Ook op de operascène was Reinoud onder andere te zien als Orphée in la descente d'Orphée aux enfers van Charpentier en als Daphnis in Daphnis et Eglé van Rameau. In 2016 richtte hij zijn ensemble a nocte temporis op: met een knipoog naar het verleden, naar wat verandert, maar ook vooral naar wat onveranderd is gebleven.

Zijn eerste solo cd, 'Erbarme Dich' (arias van J.S. Bach), werd lovend onthaald en werd onder meer beloond met een Caecilia prijs voor beste opname voor het jaar in 2016. Zijn tweede cd, 'Clérambault: cantates françaises', verschijnt op 1 januari 2018.

De tien vragen aan Reinoud Van Mechelen:

1. Geef jezelf een totem: gevraagd aan mijn vriendin: vastberaden beer.
2. Wanneer heb je voor het laatst iets voor het eerst gedaan? Ik leer voortdurend muziek die ik nog niet ken, zing op plaatsen waar ik nog niet zong of met mensen met wie ik nog niet werkte. Ik ontdek via mijn beroep maar ook privé steeds nieuwe delen van de wereld. Ik heb dus het gevoel dat ik zeer regelmatig iets voor het eerst doe.
3. Deelnemen of winnen? Ik neem graag deel, maar waar ik me sterk voel wil ik toch winnen.
4. The sky is the limit: met welke internationale artiest wil je ooit het podium delen? Ik vind het erg treurig dat ik nooit met Nicolaus Harnoncourt of Frans Brüggen zal werken.
Ik ben zo blij met mensen als William Christie, Hervé Niquet, Philippe Herreweghe te kunnen werken. Ik zou graag ook eens iets met René Jacobs doen.
5. Welke componist of muzikant wil je weer tot leven wekken? Jean-Philippe Rameau, ik hoop dat hij dan wel vriendelijker is dan wat ik nu denk.
6. Grootste ergernis? Sociale onrechtvaardigheid.
7. Vlees, veggie, vegan of flexitariër? Flexitariër.
8. Welk goede doel heb je laatst gesteund? Oxfam.
9. Welk boek wil je cadeau geven en aan wie? Graailand van Peter Mertens uitdelen op het straat.
10. Wat wens je jezelf voor 2018? Een fijne balans tussen uitdagend werk en iets meer rust.

Reinoud wordt voorgesteld aan 'nieuwelinge' Aveline Gram.

Aveline Gram © Lize Helsen
Aveline Gram © Lize Helsen

Aveline Gram begon piano te spelen op zesjarige leeftijd. Later ging studeerde ze aan het conservatorium van Brussel als 'Jong Talent'. Ze volgde masterclassen bij onder andere Elisso Virssaladze, Pascal Devoyon en Vladimir Krainev. In 2009 studeerde ze gedurende een jaar bij Oxana Yablonskaya in haar privéschool samen met een kleine groep getalenteerde pianisten. Daarna studeerde ze nog aan de 'Scuola di Musica di Fiesole' (Italië) bij Elisso Virssaladze, aan het conservatorium van Brussel voor Kamermuziek en aan de 'Hochschule für Musik, Theater und Medien' in Hannover voor kamermuziek én lied interpretatie.

In 2016 koos Aveline ervoor om in haar eentje de wereld rond te trekken met muziek als rode draad. Zo speelde ze een 6-wekenlange concerttour doorheen India en gaf ze verschillende masterclasses aan Indische studenten. Voor 'The Magnificent Seven' en voor kerst maakt Aveline graag een tussenstop in België.

The Magnificent Seven, zondag 24 december, om 15.00u op Klara.

The Magnificent Seven

In aanloop naar Klara in deSingel stelt Klara zijn jonge vrienden voor: schitterende muzikanten die al eerder in de prijzen vielen bij Klara, toptalenten die gestaag nationale en internationale podia veroveren.

Presentatie: Olav Grondelaers

Samenstelling: Marc Van Rompaey

Contact: seven@klara.be