Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Magnumfotograaf Bruno Barbey overleden

Magnumfotograaf Bruno Barbey overledenBlijf verwonderd!

De Frans-Zwitserse fotograaf Bruno Barbey maakte meer dan 50 jaar lang deel uit van het foto-agentschap Magnum en was er ook enkele jaren voorzitter van. Hij reisde de wereld rond en bracht vaak conflicten in beeld. Toch zag hij zichzelf niet als oorlogsfotograaf. Zijn foto's waren documentatie voor het nageslacht, omdat culturen en tradities in deze tijd zo snel vervagen. Hij overleed op 9 november in Roubaix en werd 79 jaar oud.
Bruno Barbey in 2008 met één van zijn foto's van de studentenopstand in Parijs in 1968© AFP/Patrick Kovarik

Bruno Barbey in 2008 met één van zijn foto's van de studentenopstand in Parijs in 1968

Bruno Barbey werd in 1941 geboren in Marokko, een land waarnaar hij nog vaak zou terugkeren en waarvan de kleuren en de dynamiek zijn werk ook zouden beïnvloeden. Toch brak hij aanvankelijk door met zwart-wit foto's. In 1968 kreeg hij de opdracht van het foto-agentschap Magnum om beelden te maken van de studentenopstand in Parijs. Studenten trokken toen de straat op met de eis voor meer 'Liberté, égalité et sexualité' en uit protest tegen de oorlog in Vietnam. Deze protesten mondden uit in een nationale staking en het kwam tot ernstige rellen tussen de studenten en de politie. Barbey documenteerde dit alles samen met enkele illustere collega's: "Ik herinner me dat ik samen met Marc Ribout en Henri Cartier-Bresson helmen ging kopen om ons te beschermen tegen stenen die werden gegooid. We merkten echter snel dat deze helmen het onmogelijk maakten om onze Leica's te gebruiken, dus we smeten ze al snel weer weg."

© Bruno Barbey
studenten geven kasseien aan mekaar door (Parijs, mei 1968)

Later trok hij vaak naar conflictgebieden om oorlogssituaties in beeld te brengen, bijvoorbeeld tijdens de zesdaagse oorlog in het Midden-Oosten of tijdens de Vietnamoorlog. Toch zag hij zichzelf niet als oorlogsfotograaf. Hij documenteerde de grote gebeurtenissen van zijn tijd. Hij keerde ook vaak terug naar plekken waar hij beelden had gemaakt, soms 10 of 30 jaar later. Naar zijn geboorteland Marokko, maar ook naar Turkije of China, vaak landen met een sterke visuele en culturele identiteit. Midden jaren '60 schakelde hij radicaal over op kleurenfotografie.

Van 1992 tot 1995 leidde hij het foto-agentschap Magnum, waardoor hij een jongere generatie van fotografen beïnvloedde. Maar ook buiten Magnum inspireerden zijn beelden, omdat het vaak complexe en veelzijdige composities waren.

Fotografie is de enige taal die overal ter wereld wordt begrepen.
Bruno Barbey

Bruno Barbey schreef ook een 30-tal boeken, in samenwerking met auteurs als Jean Genet, Tahar Ben Jelloun of Czeslaw Milosz. Zijn foto's hangen in heel wat musea wereldwijd en worden nog vaak tentoon gesteld. zijn laatste project heette 'Colours of China' en verscheen in 2019.

Brazilië, langs de Amazonerivier (1966)©Bruno Barbey / Magnum Photos
Brazilië, langs de Amazonerivier (1966)

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.