Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Mahler - Symfonie nr. 1 - Yannick Nézet-Séguin

Mahler - Symfonie nr. 1 - Yannick Nézet-SéguinKlassieke muziek, CD

Uitvoerders: Symfonieorkest van de Beierse Omroep o.l.v. Yannick Nézet-Séguin. BR-Klassik 900143.
Hoes van de Mahler-cd o.l.v. Yannick Nézet-Séguin

Mahler 1 o.l.v. Yannick Nézet-Séguin

Programma: Gustav Mahler: Symfonie nr. 1 in D

In 2011 dirigeerde de veelgevraagde Canadese dirigent Yannick Nézet-Séguin voor de eerste keer het Symfonieorkest van de Beierse Omroep. Sindsdien zien ze hem daar graag terugkomen, en deze nieuwe cd met de eerste symfonie van Gustav Mahler, op het eigen label van het orkest, is daar een mooi resultaat van.

Nézet-Séguin nam eerder al symfonieën van Mahler op. Zo begon hij, intussen toch alweer een tijdje geleden, op het Canadese label Atma, met wat toen zijn Orchestre Métropolitain du Grand Montréal was, verrassend genoeg met de tiende symfonie, in de versie van Deryck Cooke. Later volgden nog de vijfde in Philadelphia en Das Lied von der Erde in Londen.

En nu is er dus deze eerste, de Titan van Mahler. Met het Beierse orkest beschikt Yannick Nézet-Séguin over een absoluut topensemble, dat in deze muziek gekneed is door illustere voorgangers als Sir Colin Davis, Lorin Maazel, Bernard Haitink en Mariss Jansons.

Nézet-Séguin leidt deze symfonie nerveus, maar strak en evenwichtig, met een grote aandacht ook voor een heldere opbouw en een transparante orkestklank. In die zin sluit zijn visie zeker aan bij de stijl van bijvoorbeeld Bernard Haitink of Pierre Boulez. Voor emotioneel-geladen uitbarstingen à la Bernstein moet je bij hem niet zijn.

- Bart Tijskens

Klara's oordeel