Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Marc Laceur in Music Matters over Edgar en Emma Tinel

Marc Laceur in Music Matters over Edgar en Emma TinelBlijf verwonderd!

Marc Laceur is een van de drijvende krachten achter het Edgar Tinelmusem in Sinaai. Elk jaar wordt er daar een concert georganiseerd waarbij de muziek van Tinel en in mindere mate ook zijn tijdsgenoten centraal staan. Dit jaar draait het concert rond Emma Coeckelbergh, dichteres en echtgenote van Edgar Tinel. Marc Laceur komt bij Music Matters praten over Edgar en Emma Tinel en over het concert dat het Tinelmuseum organiseert.
© Bibliothèque nationale de France

Edgar Tinel

Tinel - Coeckelbergh

Edgar Tinel kan gezien worden als een van onze belangrijkste Belgische componisten uit de romantische periode. Hij schreef vooral vocale (geestelijke) muziek. Edgar Tinel en Emma Coeckelbergh leerden elkaar kennen doordat hij enkele teksten van haar had geleend die hij op muziek zette. De resultaten daarvan zijn Tinel's opus 5: 'Quatres mélodies pour chant avec accompagnement de piano' op vier gedichten uit de bundel 'Heures Perdues' en zijn opus 6: 'Deux mélodies pour chant avec accompagnement de piano' op de gedichten 'L'Angelus' en 'Pourquoi' uit 'Les Epines'. Tinel en Coeckelbergh werden verliefd en trouwden in 1877 amper een jaar na het reslutaat van hun eerste samenwerking. Later schreef Edgar nog vele malen muziek op teksten van Emma zoals 'Cantique de Première Communion', 'Feuilles d'Automne' en 'Cantique Nuptial'. Emma vertaalde ook regelmatig teksten naar het Frans voor Edgar.

Het concert

Naar aanleiding van het 100-jarig overleiden van dichteres Emma Coeckelbergh brengen Pianist Willem Ceuleers en sopraan Nel Vanhee onder andere enkele nog nooit opgenomen liedcomposities van Edgar Tinel. Deze liederen (opus 5 en 6) schreef de Belgische componist op gedichten van de dichteres. Speciaal voor dit concert componeerde Willem Ceuleers ook vijf liederen op teksten van Emma Tinel. Tussen de muziek door dragen Karin De Wael en Dirk Vermeiren enkele van haar gedichten voor in het Frans en in het Nederlands. Marc Laceur praat alle onderdelen aan elkaar en presenteert daarbij een korte biografie van Emma Coeckelbergh.

Het concert gaat door in de Sint-Katarinakerk van Sinaai, op 20 november 2021, om 20.00 uur. Voor meer info en tickets kan u hier terecht.

Voor meer info over het Edgar Tinelmuseum kan u hier terecht.

Herbeluister het gesprek met Marc Laceur in Music Matters hieronder.

16/11/2021 Marc Laceur over Edgar en Emma Tinel

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.