Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Marc Van Eeghem 1960 - 2017

Marc Van Eeghem 1960 - 2017Kunst & Cultuur

De Vlaamse acteur Marc Van Eeghem heeft op 57-jarige leeftijd de strijd tegen kanker verloren. Het grote publiek kent hem van grote en kleine schermen, maar Van Eeghem was toch op de allereerste plaats verknocht aan het theater. Hij genoot van het directe contact met een levend publiek in een schouwburg. Ook tijdens zijn ziekte stond hij nog op de planken. Vlaanderen verliest een van zijn beste en meest actieve acteurs.
Marc Van Eeghem

Marc Van Eeghem

Na Studio Herman Teirlinck, waar hij in 1983 afstudeerde, zat Marc Van Eeghem niet lang stil. Meteen begon hij te spelen, hoofd- en bijrollen, in kleine en grote theaters, bij officiële en vernieuwende gezelschappen, tot in Nederland. Een van zijn eerste opgemerkte prestaties was in "Platonov" van Tsjechov in Gent. In 2017 deed hij voor Olympique Dramatique een vrije bewerking van "Risjaar Drei" van Shakespeare. Hij speelde ook bij Arca, de Tijd, Het zuidelijk toneel, Toneelhuis, DAS-theater en 't Arsenaal. Daar bracht hij grote repertoirestukken, al of niet grondig aangepakt zoals "Hamlet vs Hamlet", of compleet nieuwe experimentele ad hoc-stukken. 

Bekend van TV

Het is een wat ironische speling van het lot dat de authentieke theaterman Marc Van Eeghem populair werd met zijn televisiewerk. Er zijn weinig series de voorbije twintig jaar op VRT en VTM waarin hij niet opduikt. En altijd met inzet en overtuiging, met kracht en talent.

Een erg jonge Marc Van Eeghem was kort te zien als boerenknecht in "De Leeuw van Vlaanderen" van Hugo Claus. Hoewel hij al afgestudeerd was, en in de twintig, zag hij er uit als een snaak van vijftien. In "Het Gezin Van Paemel" speelde hij de boerenzoon die rijkswachter wordt maar deserteert als hij op betogende arbeiders moet schieten. Van Eeghem had toen nog een leuk ietwat rossig vol kapsel. Ook in "Hector", "Daens" en "Wildschut" had hij een opvallende bijrol. En in "Café Derby", "De parelvissers", "Het varken van Madonna" en "Firmin".

Zijn laatste serie was "Tytgat Chocolat" op Eén. Daar speelde hij Lode, de depressieve broer van Wim Opbrouck die in zijn chocoladebedrijf mensen met het Syndroom van Down een kans geeft. Logisch dat Van Eeghem die rol kreeg, na zijn enigszins gelijkaardige prestatie in "Katarakt". Ook in "Safety First", "Loslopend Wild" en "Danni Lowinski" maakte hij zijn opwachting, en kwam hij grappig uit de hoek. En diametraal anders, heel ernstig, was zijn bijdrage aan "In Vlaamse Velden". Speurdersverhalen als "Witse", "Flikken" (al of niet in Maastricht), "Zone Stad", "Code 37" en "Aspe" lagen hem. Als onderzoeksrechter De Decker ging hij in "het Goddelijk monster", naar de trilogie van Tom Lanoye helemaal los.

In 2010 kreeg Marc Van Eeghem, op tournee in Frankrijk, te horen dat hij prostaatkanker had. Toen hij wat bekomen was van dat verschrikkelijke nieuws, getuigde hij vrijmoedig en eerlijk over wat kanker met hem deed. In tegenstelling tot veel andere patiënten, bleef hij wel grosso modo dezelfde man. De ziekte liet zich niet uitschakelen, welke behandeling of chemotherapie Marc ook volgde, maar alles bleef voldoende onder controle om nog te acteren. Hij kon niet anders.

Marc Van Eeghem is een acteur die zich helemaal heeft gegeven. Het Vlaamse theaterlandschap is niet meer wat het was. En alle televisiekijkers zullen zijn levendige, baldadige, luidruchtige, gevoelige, en grappige vertolkingen missen.

Lucas Vanclooster.

Guy Cassiers over Marc Van Eeghem

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Cara Van der Auwera / Sieglinde Michiel / Clara De Decker

Samenstelling week: Els Van Hoof
Samenstelling weekend: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur en in het weekend van 07 tot 10 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.