Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Marcel Maeyer 1920-2018

Marcel Maeyer 1920-2018Kunst & Cultuur

Op 6 oktober 2018 is kunstenaar Marcel Maeyer op 98-jarige leeftijd overleden. Na een carrière als conservator en professor kunstgeschiedenis, koos hij in de jaren '60 voluit voor de schilderkunst.
UGent / Hilde Christiaens

Marcel Maeyer in 2011

Marcel Maeyer was adjunct-conservator van het KMSKB (1948-’49), conservator van het KMSKA (1949-’60) en hoogleraar kunstgeschiedenis aan de RUG (1957-’85). In de jaren ’50 en '60 heeft hij samen met de toenmalige hoofdconservator Walther Vanbeselaere in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten de verzameling moderne kunst gestalte gegeven. Als professor kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit van Gent heeft hij meerdere generaties kunsthistorici geleerd om oog te hebben voor de kracht van het artistieke concept én de magie van de realisatie.

In 1964 verrast hij zijn omgeving als zijn eerste expo in Parijs in de Galerie Arditti opent. Niemand wist dat hij ook tekende en schilderde. In zijn oeuvre staan kijken en onderzoeken centraal. Hij was een scherpe observator die de realiteit rondom hem en de herinneringen die daarvan het gevolg zijn, trachtte weer te geven in zijn schilderijen.

In de loop der jaren heeft hij verschillende, zeer uiteenlopende stijlen en methodes gehanteerd. Door zijn inkomen als conservator en hoogleraar kon hij artistiek volledig onafhankelijk blijven. In de jaren zeventig kende hij een bescheiden commercieel succes met hyperrealistische doeken, sommigen op groot formaat. In 1976 stelde hij tentoon op de Biënnale van Venetië, in 1979 op de Biënnale van São Paolo en in 1992 op Documenta IX in Kassel. 

In het Brusselse metrostation Louiza is zijn werk 'Droom van Poelaert' nog altijd te zien. 

Kleurrijk Oost-Vlaanderen - 2016-07-19 - Verjaardag Marcel Maeyer

MIVB
Droom van Poelaert van Marcel Maeyer in metrostation Louiza in Brussel