Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
"Mare of Easttown is geen gewone crimireeks, maar schetst echt een gemeenschap."

"Mare of Easttown is geen gewone crimireeks, maar schetst echt een gemeenschap."Kunst & Cultuur

Sinds gisteren staat de eerste aflevering van de nieuwe crimireeks Mare of Easttown op Streamz en Telenet Play More. Filmrecensent Lieven Trio: “Er zitten wel een aantal typische elementen uit het standaard crimireeks bouwpakket in, maar het voelt nooit als een soort gerecycleerd allegaartje. Integendeel, het is een zeer gelaagde en rijke reeks."
© HBO

Kate Winslet maakt indruk als het hoofdpersonage Mare Sheehan.

Mare of Easttown kort samengevat? Een reeks die start met een meisje dat vermoord wordt en en een ervaren detective die probeert de dader te vatten. “Op die manier klinkt het natuurlijk bijzonder klassiek. Maar dat moordonderzoek is enkel de verpakking van de serie. De focus van de reeks ligt eigenlijk op het hoofdpersonage detective Mare Sheehan, gespeeld door Kate Winslet, én het kleine stadje Easttown. Mare is daar geboren en getogen, kent er alle inwoners en dat zorgt soms voor gênante situaties.”

Lieven Trio: “Mare of Easttown is aan de ene kant zeer tragisch, want Mare Sheehan heeft heel veel miserie gekend in haar leven, maar ze beschermt zichzelf tegen de ellende door een enorm slecht humeur. Ze is extreem nors, droog en onvriendelijk, wat het dan weer heel grappig maakt.”

“De vertolking van Kate Winslet is echt de troef van de serie." Lieven Trio is er zeker van dat ze met deze rol naar de awardshows trekt het komende jaar. "Kate Winslet is een actrice van jewelste. Met een heel gedoseerde en natuurlijke manier van spelen is ze ook hier weer heel geloofwaardig. Ik heb haar mogen interviewen en ze vertelde mij dat ze heeft geprobeerd om zo diep mogelijk in het personage van Mare te kruipen.” 

HBO geldt al langer als een soort van kwaliteitslabel. Bevestigen ze met deze reeks dit imago ook? “Ja, eigenlijk wel. Ik kan niet wachten om de ontknoping te bekijken. De reeks is niet helemaal vrij van clichés, maar dat stoort niet. Door de hele specifieke setting groeit het uit tot iets groter dan alleen een misdaadserie. Alle inwoners van het kleine stadje krijgen hun eigen karakter en hun eigen leven. Het is een schets van een gemeenschap en van mensen die op hun manier worstelen met het leven.”

Beluister hier het interview met Lieven Trio:

Lieven Trio over Mare of Easttown

Mare of Easttown is vanaf 19 april te bekijken op Streamz en op Telenet Play More.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.