Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Maria de Groot

Maria de GrootKunst & Cultuur

Voor Espresso koos Christianne Stotijn het gedicht 'De Ransuil' van de Nederlandse dichteres en theologe Maria de Groot.

Maria de Groot, De komst van de ransuil, Ten Have

Tijdens een bezoek aan de boekhandel stootte Christianne Stotijn per toeval op een dichtbundel van Maria de Groot. Stotijn is gefascineerd door uilen, en de titel van het werk trok meteen haar aandacht: 'De komst van de ransuil', verschenen bij Ten Have

Omdat de bundel haar zo raakte, zocht ze contact met Maria de Groot. Er ontstond een correspondentie waarin enkele gelijkenissen aan het licht kwamen. Maria de Groot is geboren in Deventer, de stad waar Christianne Stotijn op dat moment zelf woonde. Naast dichteres is ze ook theologe. Ze was predikante in de Kloosterkerk in Den Haag, waar Stotijn als kind vaak kwam omdat haar vader er Bachcantates speelde.

Christianne Stotijn schrijft zelf ook poëzie. Tijdens de briefwisseling ontstond het vertrouwen om Maria de Groot enkele gedichten te sturen. Zij moedigde haar aan om ermee verder te gaan. Op basis van die gedichten ontstond een kindervoorstelling, 'De uilenpriesteres van Orplid', die in 2014 in première ging tijdens het festival Mechelen hoort stemmen. Illustrator Sieb Posthuma maakte tekeningen bij de voorstelling. Daaruit groeide tenslotte het kinderboek 'Zarja en de uil van Orplid', verschenen bij Leopold.

Beluister hieronder het gedicht 'De ransuil' van Maria de Groot:

Christianne Stotijn over Maria de Groot

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.