Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Mariken Heitman wint de Libris Literatuurprijs

Mariken Heitman wint de Libris LiteratuurprijsKunst & Cultuur

De 29e Libris Literatuur Prijs gaat naar de Nederlandse auteur Mariken Heitman en haar tweede roman “Wormmaan”, over ecologie en identiteit. De Libris is een van de grote boekenprijzen in het Nederlandse taalgebied. De winnaar ontvangt 50.000 euro. Op de shortlist stonden geen boeken meer van Vlaamse auteurs.
Mariken Heitman(c) Jelmer de Haas

Mariken Heitman

Uit een shortlist van zes romans koos de jury van de Libris Literatuur Prijs, met als voorzitter de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, de winnaar: "Wormmaan", nog maar de tweede roman van de Nederlandse auteur Mariken Heitman.

De jury prijst het originele karakter van “Wormmaan”, een “boek dat qua vorm, inhoud en denkkracht zijn gelijke niet heeft”. Het is een verhaal dat “tegelijk hedendaags is en de geschiedenis van de mensheid omspant.” Het speelt zich inderdaad zowel nu af als duizenden jaren geleden.

 

cover van 'Wormmaan'
Wormmaan van Mariken Heitman

“Wormmaan” gaat over Elke, die na tegenslag op haar werk met een vergeten erwtenras naar een Waddeneiland vertrekt, op zoek naar een oererwtensoort, maar ook naar haar eigen genderidentiteit. Parallel aan Elkes zoektocht vertelt “Wormmaan” over onze verre voorouders en over het personage Ra, een eenling die aansluiting zoekt bij wat later de eerste boeren zullen blijken.

Via een erwtensoort “becommentarieert Heitman onze omgang met het ecologisch systeem en met de menselijke verscheidenheid – een originelere en meer gedurfde insteek is in de Nederlandstalige literatuur niet makkelijk te vinden," vindt de jury van de Libris Literatuur Prijs, die over een "triomf van literaire verbeeldingskracht" spreekt.

Mariken Heitman (°1983) werkt als tuinder en docent groententeelt; ze studeerde biologie. Ze publiceerde korte verhalen en in 2019 de debuutroman “De wateraap”. Die werd genomineerd voor de Bronzen Uil, de Anton Wachterprijs en de Jan Wolkersprijs.

Bron: VRT NWS

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.