Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Mariss Jansons - het laatste concert

Mariss Jansons - het laatste concertKlassieke muziek, CD

BR-Klassik

Mariss Jansons, een laatste keer aan het hoofd van het Symfonieorkest van de Beierse Omroep

Wie?

De allerlaatste concertopname van de Letse dirigent Mariss Jansons aan het hoofd van het Symfonieorkest van de Beierse Omroep, gemaakt in Carnegie Hall, New York, op 8 november 2019, minder dan een maand voor zijn overlijden.

Wat?

Het was een bijzonder programma, die 8e november in Carnegie Hall: Jansons en zijn orkest, waarvan hij al sinds 2003 chef-dirigent was, openden de avond met vier symfonische tussenspelen uit de opera Intermezzo van Richard Strauss. En dat is nu niet bepaald iets wat je vaak op een concertpodium hoort. Strauss voltooide deze opera, die hijzelf omschreef als ‘een burgerlijke komedie met symfonische tussenspelen’ in 1924. In de rustige, eerlijke en hartstochtelijk kaartspelende dirigent Robert Storch portretteerde Strauss feitelijk zichzelf; van zijn vrouw Pauline gaf hij een veel minder vleiend portret. De vier symfonische tussenspelen brengen kleur en ritme in de opera, en hebben meer dan eens een ironisch karakter, maar ze zijn soms ook lyrisch sterk uitgewerkt.
Het werk na de pauze was de vierde symfonie van Johannes Brahms, zonder twijfel een van de mooiste symfonieën uit het hele klassieke repertoire.

Waarom moet je dit horen?

Het antwoord op deze vraag vind je meteen in het voorwoord ‘Dank u, Mariss Jansons’ van de leden van het Symfonieorkest van de Beierse Omroep, vooraan in het boekje bij deze cd. Ze zeggen hierin: “Onze harten lopen over van verdriet. Met Mariss Jansons verloren we niet alleen onze chef-dirigent, maar ook een vaderlijke vriend die met liefde, zorg en oneindig geduld, altijd en respectvol de dialoog aanging. Vol dankbaarheid kijken we terug op onze 16 jaar durende samenwerking, waarin we zoveel van hem leerden.”

Mariss Jansons was geen dictator; hij hoefde dat ook niet te zijn. Hij overtuigde uiteindelijk alle muzikanten en zangers waar hij mee werkte van zijn visie, en zijn charisma maakte indruk op iedereen die hem ontmoette. En dat hoor je ook op deze laatste concertopname: de leden van het Symfonieorkest van de Beierse Omroep spelen voor de oude meester met een schitterende inzet, een weelderige, gloedvolle klank en met een grote precisie.
Wat zullen ook wij, bedroefde maar dankbare luisteraars, Mariss Jansons, missen!

- Bart Tijskens

Op dinsdag 1 december, precies een jaar na het overlijden van Mariss Jansons, geven we deze cd alle aandacht op Klara. Daarnaast kan je 's avonds, in Klara Live, een prachtig concert uit 2014 horen, aangeboden door de collega's van NPO. Mariss Jansons dirigeert dan het Koninklijk Concertgebouworkest Amsterdam in de negende symfonie van Anton Bruckner! Ook het eerste pianoconcerto van Beethoven stond toen op het programma, met als solist Lars Vogt.

Praktisch?

Uitvoerders: Symfonieorkest van de Beierse Omroep o.l.v. Mariss Jansons

Titel: Mariss Jansons – His Last Concert Live at Carnegie Hall

Label: br-klassik

Catalogusnummer: 900192