Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Mariss Jansons is overleden

Mariss Jansons is overleden

Mariss Jansons, oud chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest, is in zijn woonplaats Sint Petersburg overleden. Maestro Jansons geldt als één van de grootste dirigenten van zijn tijd. De geboren Let werkte in zijn carrière met het Oslo Filharmoniske Orkester, het London Philharmonic Orchestra en het Pittsburgh Symphony Orchestra. Zijn chefschap in Amsterdam combineerde hij aanvankelijk met dat van het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks.

KCO, waar hij in 2004 aantrad, als opvolger van Ricardo Chailly. In 2014 kondigde hij aan terug te treden wegens aanhoudende gezondheidsproblemen. Al tijdens zijn 11-jarig chefschap moest hij meerdere malen concerten annuleren wegens zijn broze gezondheid. In 1996 stierf hij bijna aan een hartaanval tijdens het dirigeren van Puccini's ‘La bohème’ in Oslo.

Jansons is overleden aan de gevolgen van hartfalen, meldt een vriend van de familie aan lokale media in Sint Petersburg. Mariss Jansons werd 76 jaar oud.

Bovenaan deze pagina kan u een aflevering van 'Sunday Proms' herbekijken die werd uitgezonden op 5 mei 1996. Daarin aandacht voor de reportage 'If its Tuesday, this must be Belgium", over een Europese tournee van dirigent Mariss Jansons en het Oslo Philharmonic Orchestra.

Mark Janssens over Mariss Jansons in Espresso