Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Martijn Dendievel wint de Deutscher Dirigentenpreis 2021!

Martijn Dendievel wint de Deutscher Dirigentenpreis 2021!Klassieke muziek

De Belgische cellist en dirigent Martijn Dendievel (1995) heeft op zaterdag 23 oktober 2021 in Keulen de prestigieuze Duitse dirigentenwedstrijd gewonnen, de enige internationale wedstrijd voor concert- en operadirectie. Uit de oorspronkelijk 274 aanmeldingen selecteerde een jury 12 deelnemers om samen te werken met het WDR Symfonie Orkest, het Gürzenich Orchester Köln, zangers van het ensemble en de internationale operastudio van de Keulse Opera.
© Heike Fischer

Dirigent Martijn Dendievel

De Duitse dirigentenprijs (DDP) is de enige internationale wedstrijd voor jonge dirigenten, waarbij opera en concert een evenwaardig aandeel krijgen in het repertoire. De organisatie ligt bij de Duitse Muziekraad in samenwerking met de Keulse Philharmonie, de Keulse Opera, het Gürzenich Orchester Köln en het WDR Symphonie Orchester.

Dirigent Markus Stenz zat de jury voor die verder bestond uit Marc Albrecht (dirigent), Martin Griebl (chef-trompet, WDR Symfonie Orkest), Ursula Maria Berg (1e concertmeester, Gürzenich Orchester Köln), Louwrens Langevoort (artistiek directeur van de Kölner Philharmonie, directeur van KölnMusik GmbH), Cristian Mǎcelaru (chef-dirigent van het WDR Symfonie Orkest), dr. Birgit Meyer (artistiek directeur van de Keulse Opera), Stefan Fragner (senior artist manager van het artiestenbureau Dr. Raab & Dr. Böhm), Kristiina Poska (dirigent) en Lucas Singer (bas, Keulse Opera).

Twaalf deelnemers, gekozen uit 274 kandidaten, kregen de kans om samen te werken met het WDR Symfonie Orkest, het Gürzenich Orchester Köln, zangers van het ensemble en de internationale operastudio van de Keulse Opera. De drie finalisten presenteerden zich op zaterdag 23 oktober in de Kölner Philharmonie. Het concert werd live uitgezonden op WDR3.

De eerste prijs, goed voor 15.000 euro ging naar de Belgische dirigent Martijn Dendievel. Naast de geldprijs zal hij ook kunnen rekenen op engagementen van o.a. het Gürzenichorchester Köln, het Symfonieorchester Hof, het Symfonieorchester München, het Symfonieorchester Nürnberg, de Opera van Keulen, het Symfonieorchester Wuppertal, het Theater- und Orchester Heidelberg, het WDR-Sinfonieorchester en het Württembergisch Philharmonisch Orchester Reutlingen.

De tweede plaats was voor Aivis Greters (Letland), de derde prijs ging naar Hangyul Chung (Zuid-Korea), die ook de publieksprijs op zak stak.
Met zijn prijzengeld en uitgebreide steunmaatregelen geldt de Duitse dirigentenprijs van het Forum Dirigieren, een project van de Duitse Muziekraad, als een van de meest gerenommeerde prijzen voor jonge dirigenten in Europa. Het is een unieke prijs, omdat hij zowel het opera- als het concertgenre in het repertoire meeneemt en zo de genreoverschrijdende vaardigheden van de kandidaten op de proef stelt. Met in totaal 32.500 euro aan prijzengeld en uitgebreide andere ondersteunende maatregelen wordt de prijs beschouwd als een van de meest hooggewaardeerde prijzen voor dirigenten in Europa.

Martijn Dendievel wist al van zijn 11de dat hij dirigent wou worden. Hij begon op drie jaar met viool, ruilde die later in voor cello en volgde aan het stedelijk conservatorium Brugge ook blokfluit, klavecimbel, slagwerk en kamermuziek. Als slagwerker verzamelde hij zijn eerste ervaringen in het orkest. Nog voor zijn vijftiende verjaardag werd hij uitzonderlijk toegelaten in het Koninklijk Conservatorium Brussel, waar hij aan de bacheloropleiding muziekschriftuur begon. Hij volgde daarnaast ook orkestdirectie bij Patrick Davin en cello bij Jeroen Reuling. Opname­technieken en contrapunt vervolmaken zijn curriculum in Brussel. Hij spreekt vloeiend Duits, Frans, Engels en Nederlands, en heeft een grondige kennis van het Italiaans en Zweeds. Kortom, hij heeft alles in huis om het als dirigent internationaal te maken.

Momenteel is hij assistent-dirigent bij het Symfonieorkest Vlaanderen en eerste gastdirigent bij het Academisch Orkest van de Universiteit Halle an der Saale. Daarnaast is hij lid van het "Dirigentenforum des Deutschen Musikrates" en werkt als gastdirigent in België en Duitsland. 

Meer informatie over Martijn Dendievel

Martijn Dendievel heeft het WDR en Gürzenich geleid als een god
Frederik Styns, intendant bij het Symfonieorkest Vlaanderen