Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Martin James Bartlett – een pianist met een onweerstaanbare ‘swing’

Martin James Bartlett – een pianist met een onweerstaanbare ‘swing’Klassieke muziek, CD

Warner classics

Martin James Bartlett: klassepianist!

Wie?

In 2012, op zijn 16e, haalde de Engelse pianist Martin James Bartlett de finale van de BBC Young Musician of the Year competition; twee jaar later won hij deze wedstrijd. Bartlett was amper 19 toen hij in 2015 debuteerde op de BBC Proms, en daarmee was hij daar de jongste muzikant ooit. Hij was ook nog een student toen hij bij het grote Warner classics al een platencontract mocht tekenen. Voor zijn debuut-cd ‘Love and dead’ koos hij werken van Bach, Liszt, Schumann, Granados, Wagner en Prokofjev.

Wat?

Martin James Bartlett opent zijn tweede cd met niets minder dan de Paganini-rapsodie van Sergej Rachmaninov! In de tweede helft van het programma staat de figuur van de Amerikaanse pianist en arrangeur Earl Wild (1915-2010) centraal, met diens transcripties, bewerkingen of studies van composities van Rachmaninov en Gershwin. De cd sluit af met de bekende Rhapsody in Blue van Gershwin, een werk dat Earl Wild geregeld en met veel panache uitvoerde.

Waarom?

Dit virtuoos-jazzy repertoire is helemaal op maat van Martin James Bartlett, die hier speelt met veel karakter, een geweldige techniek en een onweerstaanbare ‘swing’. Ook de samenwerking met dirigent Joshua Weilerstein, aan het hoofd van het immer betrouwbare London Philharmonic Orchestra, is uitstekend. Beiden verkiezen spontaniteit en speelplezier duidelijk boven technisch vertoon.

- Bart Tijskens

Praktisch?

Titel: Rhapsody – Martin James Bartlett
Uitvoerders: Martin James Bartlett (piano) London Philharmonic Orchestra o.l.v. Joshua Weilerstein
Label: Warner classics
Catalogusnummer: 0190296434327