Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Martyrs van Bill Viola: speciaal voor het Klarafestival naar Brussel!

Martyrs van Bill Viola: speciaal voor het Klarafestival naar Brussel!Blijf verwonderd!, Klarafestival

Nog tot en met 10 april te zien in de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal in Brussel.
Bill Viola - Earth Martyr, Air Martyr, Fire Martyr and Water Martyr

Bill Viola - Earth Martyr, Air Martyr, Fire Martyr and Water Martyr

> Martyrs komt speciaal voor het Klarafestival naar Brussel!

Het kan nauwelijks toeval zijn dat hedendaagse kunstenaars vandaag de dag vaak en gretig in hun werk refereren aan religie. Symbolen en Bijbelse motieven die al eeuwen in talloze variaties in de westerse beeldende kunst worden opgevoerd, zijn heel dankbaar materiaal. Kunstenaars lichten die uit hun puur religieuze context en geven ze zo een nieuwe en vaak complexe betekenis, als universele symbolen en rituelen. Op die manier becommentariëren ze onze wereld van vandaag. Dat geldt zeker voor de Amerikaanse videokunstenaar Bill ViolaUit zijn recente werkMartyrs (Martelaren) spreektzijn grote bewondering voor de meesters van de schilderkunst. Tegelijk brengt hij een symboolzwanger verhaal over de grote menselijke gevoelens.

Viola stelde het werk eerst tentoon in de Londense Saint Paul’s-Kathedraal. Martyrs zou, aldus de Britse kwaliteitskrant The Guardian “de religieuze kunst herdefiniëren”. Op vier plasmaschermen ziet de bezoeker de lijdensweg van vier martelaren, die worden geconfronteerd met de buitenmaatse, onoverwinnelijke krachten van de natuur. Eindigen doet de video met oogverblindend licht dat op de vier dode martelaren schijnt. Het is hun aankomst in het met licht overspoelde hiernamaals.

Viola wil naar eigen zeggen het publiek een visueel rustpunt bieden, en aanzetten tot reflectie over thema’s als de dood, het hiernamaals, medelijden en opoffering. Het martelaarsidee leidde hij af van de oorspronkelijke Griekse betekenis van het woord martelaar, wat zoveel betekent als ‘getuige’. Want getuigen zijn we in zekere zin allemaal. Worden we in de media niet overspoeld door beelden en getuigenissen van het leed van anderen? Viola’s werk is een aanklacht tegen de passiviteit van de massa. En zeg nu zelf, wat doen wij om de pijn van onze medemens te verlichten?


Van 9 maart tot en met 10 april 2016

Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal

Sinter-Goedeleplein
1000 Brussel
Openingstijden:
Ma > vrij - 07u30 - 18u00
Geen toegang tijdens de dagelijkse diensten: 07:45 - 08:15 en 12:30 - 14:00 en eventuele evenementen zoals bruiloften of begrafenissen.

Za > 07u30 - 15u30 
Zo > 14u00 - 18u00

Toegang gratis