Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
The Mask of Orpheus (1986): “een hedendaags Gesamtkunstwerk”

The Mask of Orpheus (1986): “een hedendaags Gesamtkunstwerk”Blijf verwonderd!

Zo wordt het iconische werk van de Britse componist Sir Harrison Birtwistle (°1934) door critici omschreven. 33 jaar na de première in het London Coliseum komt de English National Opera (ENO) met een tweede en volledig nieuwe productie van Birtwistles monumentale lyrische tragedie. Klara-reporter Carlo Siau trekt naar de première op 18 oktober in Londen.
© http://www.rayfieldallied.com/artists/harrison-birtwistle

De Britse componist Sir Harrison Birtwistle vierde dit jaar z'n 85ste verjaardag

De English National Opera wijdt voor het seizoen 2019/2020 een deel van haar programmatie aan de mythologische figuur Orpheus. In de Orpheus Series brengt de ENO enkele opera's over de fatale liefde tussen de zanger-dichter en een te vroeg gestorven Eurydike. Het werk van Gluck, Offenbach en Glass komt onder meer aan bod.

De meest recente Orpheusopera in de reeks is The Mask of Orpheus van Sir Harrison Birtwistle. In 1986 werd dit werk in de ENO geboren. Sindsdien is er nooit een volledige geënsceneerde productie meer geweest. Een mooier verjaardagscadeau kon de 85-jarige componist niet wensen.

 

© ENO
Posterbeeld van The Mask of Orpheus met Swarovski-kristallen

Hedendaags is het werk zeker te noemen: een uitgebreide orkestratie voor blazers en percussie, elektronische muziek uit het IRCAM, invloeden van het Griekse en Japanse theater, meervoudige rollen, acrobatie, twee dirigenten, een bijzonder uitgekiend libretto, poppen en natuurlijk maskers.

De productie belooft zonder twijfel een spektakel te worden. Ook de cast liegt er niet om: Daniel Kramer is de regisseur, Martyn Brabbins is de eerste dirigent en sopraan Claron McFadden speelt de rol van het Orakel van de Dood en Hekate.

Meer info en speeldata? Klik hier.

Op dinsdag 22 oktober in Music Matters vertelt reporter Carlo Siau meer over dit muzikale monument uit de late 20ste eeuw.