Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Matangi Quartet - Première - Schubert - Haydn - Dvorak

Matangi Quartet - Première - Schubert - Haydn - DvorakBlijf verwonderd!

Uitvoerders: Matangi Quartet (Maria-Paul Majoor, viool; Daniel Torrico Menacho, viool; Karsten Kleijer, altviool; Nander Cirkel, cello) Label: Challenge Classics CC 72164

Programma: Franz Schubert: Strijkkwartet in c "Quartettsatz"; Joseph Haydn: Strijkkwartet in D op.20 nr.4; Antonin Dvorak: Strijkkwartet in F op.96 "Amerikaans"

"Première": zo noemde het jonge Nederlandse Matangi Quartet zijn debuut-cd. Voor deze 'foto aan het begin van een lange reis', zoals cellist Karsten Kleijer deze uitgave zelf omschrijft, koos het kwartet drie klassieke werken van Schubert, Haydn en Dvorak. In de 'Quartettsatz in c' van Schubert, eigenlijk diens 'unvollendete' kwartet, toont het Matangi Quartet al onmiddellijk zijn grote kwaliteiten: een nerveus, geconcentreerd en evenwichtig samenspel, een slanke ensembleklank en een heldere stijl. De nadruk ligt daarbij misschien nog wat te veel op klankschoonheid en minder op expressie en emotie. Het openingsdeel van het kwartet in D van Haydn krijgt een klassieke, bijna strenge aanpak. De variaties van het adagio geven de vier leden de mogelijkheid om hun voortreffelijke techniek te demonstreren, maar je mist toch spanning, vrijheid en verbeelding. In het menuet 'alla zingarese' en in de al even Hongaars aandoende finale wordt er al wat losser gemusiceerd, maar echt ontspannen en leutig is de stemming ook hier niet. Voor het Amerikaanse kwartet van Dvorak is de concurrentie in de cd-catalogus natuurlijk enorm groot. En het moet gezegd dat deze gepolijste en gedreven vertolking van het Matangi Quartet niet het niveau haalt van het lyische, gloedvolle Jerusalem Quartet (bij Harmonia Mundi, onlangs goed voor 5 sterren bij Kompas) of van het Tsjechische Prazak Quartet (bij Praga). Maar er is geen twijfel mogelijk: het Matangi Quartet heeft zijn reis goed aangevat.

Bart Tijskens

Klara's oordeel