Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Mathilde Wauters knap derde tijdens de 'USA International Harp Competition'

Mathilde Wauters knap derde tijdens de 'USA International Harp Competition'Klassieke muziek

Van 3 tot 13 juli 2019 werd de 11de editie van de 'USA International Harp Competition' (USAIHC) georganiseerd. En voor het eerst in de geschiedenis van de wedstrijd eindigde een Belgische kandidaat in de top 3. Die eer was weggelegd voor Mathilde Wauters.
© VRT rr

Mathilde Wauters knap derde tijdens de 'USA International Harp Competition'

Onze landgenote won de Bronzen medaille en de Finaleprijs, dit is de prijs voor de beste vertolking van het Concierto de Aranjuez van Joaquin Rodrigo. Het is pas de tweede maal in de geschiedenis van deze competitie dat een Belg in de prijzen valt, en de eerste keer dat een Belg in de top 3 raakt. In de jury zaten tal van internationaal bekende harpisten, waaronder onze eigen Anneleen Lenaerts.

De wedstrijd

De driejaarlijkse 'USA International Harp Competition' in Bloomington, Indiana, staat bekend als één van de belangrijkste harpwedstrijden ter wereld, vergelijkbaar met de Elisabethwedstrijd bij ons. Er wordt een heel groot repertorium opgelegd, in vier schiftingsronden, en de wedstrijd zelf vraagt het uiterste van de kandidaten zowel fysiek als mentaal daar alle werken uit het geheugen moeten worden gespeeld. De 40 kandidaten worden vooraf uitgeselecteerd, dit jaar uit 18 verschillende landen.

Alles over de wedstrijd is terug te vinden op de website: usaihc.org

Mathilde Wauters

Mathilde is geboren in 1995 in Brugge in een muzikantenfamilie. Haar eerste harplesjes kreeg ze op 5-jarige leeftijd van haar zus Emma. Na deze introductie tot de harp volgde ze les aan het Stedelijk Conservatorium van Brugge bij Eline Groslot. Op 15-jarige leeftijd werd ze toegelaten aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen in de klas van Sophie Hallynck als jong talent. Ze behaalde haar Masterdiploma met grootste onderscheiding in 2017. Momenteel studeert ze verder aan het Conservatoire National Supérieur de Musique in Parijs bij Isabelle Moretti.
Mathilde was laureate van verschillende nationale en internationale wedstrijden, waaronder het internationale concours 'Félix Godefroid' waar ze een 3de prijs kreeg in 2006 en een 2de prijs in 2012. In 2010 werd ze 1ste in de nationale wedstrijd 'Harpegio'. Ze werd ook laureate van de Belfius Classics wedstrijd in 2012, waar ze naast een eerste prijs de EMCY prijs toegekend kreeg, evenals de prijs van de Unie van Belgische Componisten.

In november 2013 behaalde Mathilde een 1ste prijs met unanimiteit van de jury in het 'Concours International Martine Géliot' te Parijs/Fontainebleau. Deze prijs heeft haar de kans gegeven een cd op te nemen. Ze kreeg er eveneens de speciale prijs voor de beste interpretatie van het werk van Marcel Tournier, aangeboden door 'Les éditions Lemoine'.

Tijdens haar loopbaan heeft Mathilde verschillende masterclasses gevolgd bij gerenommeerde harpisten zoals Letizia Belmondo, Germaine Lorenzini, Jana Bouskova, Patrizia Tassini, Anneleen Lenaerts en Ingrid Procureur. Ze werd in 2015 uitgenodigd in de 'Académie Musicale de Villecroze' waar ze 10 dagen intensief les heeft gevolgd bij Isabelle Moretti. In 2018 won ze de auditie voor de orkeststage in Schleswig-Holstein, waar ze musiceerde met dirigenten als Christophe Eschenbach en Justin Freer. Ze heeft orkestervaring in de ‘Munt’ in Brussel en ze speelt regelmatig met het HERMESensemble voor hedendaagse muziek.

Mathilde speelde soloconcerten op verschillende muziekfestivals zoals 'Seduced by harps', het Arte Amanti festival en 'Les concerts de l'orangerie' in Seneffe. Ook werd ze uitgenodigd om te spelen voor de 'Association Internationale des Harpistes' in Parijs in maart 2015.

In kamermuziekverband concerteert ze geregeld met haar zus Emma, met wie ze een harpduo vormt. Samen exploreren ze het duetrepertoire van John Thomas tot Karlheinz Stockhausen, en ze brachten deze programma’s onder andere in Bozar in Brussel en in het Concertgebouw in Brugge.

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.