Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Matthieu Idmtal vertelt over zijn Grieg cd in Music Matters

Matthieu Idmtal vertelt over zijn Grieg cd in Music MattersBlijf verwonderd!

De jonge Belgische pianist Matthieu Idmtal bracht in november 2021 zijn derde cd uit, een cd volledig gewijd aan Edvard Grieg. Al van toen Matthieu Idmtal nog student was, was hij geïntrigeerd door de eerste en enige pianosonate die Grieg schreef. Dit relatief onbekend jeugdwerk van de Noorse componist was de aanzet voor de cd die de beloftevolle pianist in lockdowntijden opnam. Matthieu Idmtal kwam over zijn nieuwe cd vertellen in Music Matters.

Matthieu Idmtal bij Klara

De jonge Belgische pianist Matthieu Idmtal kennen we vooral als uitstekend vertolker van de pianowerken van Alexander Skrjabin en Frederik Chopin. Hij is dan ook artistiek directeur van de Brussels Chopin Days. Zijn nieuwe cd is echter volledig gewijd aan de Noorse componist Edvard Grieg. Matthieu startte dit project in coronatijden, met als aanzet de onbekende pianosonate van Grieg. Zijn doel was om deze prachtige en bij wijlen zeer virtuoze pianosonate - en bij uitbreiding Grieg als componist van pianomuziek - te gaan heropwaarderen.
 

 

De lyrische stukken

Matthieu Idmtal speelde thuis in lockdowntijden alle lyrische stukken die Grieg schreef, vooraleer hij een keuze maakte over welke er voor hem op de cd moesten komen. Wat Matthieu zo boeit aan deze werken is dat ze volgens hem als het ware het levensverhaal van Grieg vertellen. De Noorse componist schreef namelijk gedurende heel zijn leven lyrische werken, die getuigen van vele invloeden en een compositorische evolutie van Grieg.

En het vertellen van een (levens)verhaal, dat kan Matthieu Idmtal als geen ander. Marc Janssens: "Matthieu Idmtal laat horen hoe hij de piano een heel persoonlijke vertelstem kan geven. Dit is de stem van een bescheiden jonge pianist die ons veel wil vertellen. Geen monoloog, maar een dialoog. Nergens opdringerig, maar wel met grote overtuiging."

 

Herbeluister hieronder het gesprek van Matthieu Idmtal met Olav Grondelaers in Music Matters.

11/01/2022 Matthieu Idmtal over zijn Grieg cd
De nieuwe cd van Matthieu Idmtal

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.