Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Mendelssohn - Strijkkwartetten vol.1 - Doric String Quartet

Mendelssohn - Strijkkwartetten vol.1 - Doric String QuartetKlassieke muziek, CD

Uitvoerders: Doric String Quartet. Label: Chandos CHAN 20122(2).
Hoes van de Mendelssohn-cd van het Doric String Quartet

Het Doric String Quartet in drie strijkkwartetten van Mendelssohn

Programma: Felix Mendelssohn: Strijkkwartet in Es op.12 - Strijkkwartet nr.6 in f op.80 - Strijkkwartet in Es op.44 nr.3.

Het Britse muziektijdschrift omschreef het Doric String Quartet ooit - helemaal terecht trouwens - als een van de fijnste jonge strijkkwartetten, een ensemble ook waarvan de vier muzikanten elk fascinerende zaken te vertellen hebben.

Op discografisch vlak, met cd's van Schumann, Schubert en Haydn, legden ze intussen alvast een bijzonder succesvol en boeiend parcours af.

En nu is er dit eerste volume van de strijkkwartetten van Mendelssohn. De drie werken op deze nieuwe Chandos-cd overspannen het hele creatieve, helaas al te korte leven van de componist, van het eerste, jeudige en sprankelende strijkkwartet op.12 tot het van persoonlijke tragedies doordrongen op.80, dat Mendelssohn twee maanden voor zijn overlijden in 1847 voltooide.

De uitvoeringen van het Doric String Quartet zijn opnieuw uitstekend: het samenspel klinkt levendig, erg geconcentreerd en mooi afgewogen. In hun rustige, maar toch intense vertolkingen van de trage delen, tonen ze hun grote vertrouwdheid met dit repertoire. 

Laat dat volume 2 maar snel komen!

- Bart Tijskens

Klara's oordeel