Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
The Met schrapt volledige seizoen

The Met schrapt volledige seizoenKunst & Cultuur

Slecht nieuws uit New York. De befaamde Metropolitan Opera annuleert de rest van het seizoen door corona. Dit betekent dat het grootste operahuis ter wereld pas in september 2021 de deuren opnieuw zal openen.
Foto van de buitenkant van The Met. © Jonathan Tichler

Het operahuis heeft torenhoge kosten die doorlopen, ook als er niet gezongen wordt.

The Met had seizoen 2020-2021 na alle ellende op een feestelijke manier terug willen openen met een grootse gala-avond. Die valt helaas in het water na negatief advies van gezondheidsexperts. Daarop nam het operahuis de drastische beslissing om het volledige seizoen 2020-2021 te annuleren. Fundraising kon de kosten in het voorjaar nog opvangen, maar dat is geen oplossing op lange termijn. De sluiting is een domper voor het publiek, maar vooral ook een drama voor de 3000 werknemers.  

 

Er komt kritiek op The Met. Het zou voor de makkelijkste optie gekozen hebben door te sluiten. Dit staat in contrast met verschillende andere operahuizen die van de gelegenheid gebruikmaken om eropuit te trekken. Zo is er de mogelijkheid om The English National Opera te zien op een parking in Noord-Londen. Tijdens de drive-in opera zijn toeters te horen in de plaats van het gebruikelijke applaus.   

 

Ook de Belgische operahuizen zochten alternatieven. Zo waren enkele opera’s van De Munt afgelopen maanden online te bekijken. Dat ze bij De Munt potentieel zien in het online streamen is te merken aan de voorstelling ‘Is this the end’. Die ging onlangs in première en wordt enkel gestreamd. De voorstelling is een combinatie van deels live en vooraf opgenomen stukken. Ook Opera Ballet Vlaanderen maakte de afgelopen maanden de omschakeling. Vanuit je zetel kon je genieten van prachtige opera- en balletproducties. Ze hebben ondertussen ook een reeks videoperformances met zangers, dansers en musici. Corona bracht heel wat ellende met zich mee, maar tegelijk zagen heel wat operahuizen een opportuniteit om kunstvormen opnieuw te ontdekken. The Met doet dit echter niet en besliste dus het volledige seizoen te schrappen.

 

 

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.