Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Meyerbeer - Grand Opera - Diana Damrau

Meyerbeer - Grand Opera - Diana DamrauKlassieke muziek, CD

Uitvoerders: Diana Damrau, sopraan; Orchestre et Choeur de l'Opéra National de Lyon o.l.v. Emmanuel Villaume. Label: Erato 0190295848996.
Hoes van de Meyerbeer-cd van sopraan Diana Damrau

Diana Damrau in aria's van Giacomo Meyerbeer

Programma: Aria's (11) uit opera's van Giacomo Meyerbeer.

Wie van opera houdt en bijna anderhalf uur lang in goed gezelschap wil zijn, die kan deze nieuwe cd aanschaffen van de Duitse stersopraan Diana Damrau. Het goede gezelschap slaat zowel op deze briljante lyrische coloratuursopraan als op het orkest van de opera van Lyon als op Giacomo Meyerbeer zelf.

Meyerbeer was een Duitser van geboorte, kreeg een opleiding in Italië en werd in de armen gesloten door Frankrijk. Hij was de grootmeester van de “grand opéra”, vandaar de titel van deze cd. Maar denk daarbij niet dat de opname met alleen maar werk van Meyerbeer u ook maar een minuut zal vervelen: daarvoor is de variatie in expressie, orkestrale kleuren en stijlen te groot. Meyerbeer slaagde erin kenmerken van het Italiaanse belcanto, Duitse vormelijkheid en Frans sentiment te verenigen in zijn opera’s. In de loop van de 20e eeuw kwam er een herwaardering voor deze componist en grote operahuizen zijn toe aan een revival van werken zoals Les Huguenots of Robert le Diable.

Diana Damrau maakt met deze opname een oude droom waar en dient dit repertoire met verve. Er is niks aan te merken op haar gedoseerde expressiviteit, feilloze techniek en dictie.

Een grande dame voorwaar in de grand opéra.

- Sylvia Broeckaert

Klara's oordeel