Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Michel Portal - MP85

Michel Portal - MP85Jazz, CD

Michel Portal - MP85

Michel Portal - MP85

Wie?

De Franse rietblazer Michel Portal viert zijn 85ste verjaardag met een nieuwe plaat: MP85. Portal behoort tot de éminence grise van de Europese jazzscène. Hij is niet alleen een invloedrijk improvisator maar hij maakte ook schitterende opnames van Mozart, Piazzolla en als filmcomponist won hij drie keer een César voor beste soundtrack. Voor MP85 laat hij zich bijstaan door de Frans-Kroatische pianist Bojan Z die een cruciale rol vervult binnen het nieuwe kwintet. Ook de keuze voor de Duitse trombonist Nils Wogran is subliem en de Belgische drummer Lander Gyselinck mag de plaats innemen van Jack DeJohnette.

Wat?

Het vijftal laat op dit nieuwe album het bandgevoel primeren en stelt alles in dienst van een energiek en intens geluid. In het aanstekelijke en dansbare openingsnummer African Wind klinkt Portal frivool, scherp en neemt gretig de tijd om te soleren. Deze eenvoudige melodie laat je meeneuriën en Portal slaagt er wonderwel in om alles een persoonlijke toets te geven. Wat opvalt is hoe genereus ze elkaar ruimte laten. De enorme verscheidenheid in klanknuances en uiteenlopende invloeden typeert deze nieuwe plaat. Op verschillende momenten wakkert Lander het vuur aan, geeft een boost vanuit zijn ongelooflijk naturelle drive. In het slot van MP85 brengt Portal het beklijvende Baskische lied Euskal Kantua waarin de sound van zijn basklarinet onovertroffen is.

Waarom?

De goesting, energie en het enthousiasme waarmee de 85-jarige Michel Portal zich smijt op dit album is uitzonderlijk. Portal vormt hierin de leidraad en brengt evenwicht op het juiste moment. Er zijn maar weinig artiesten die alles op zo’n subtiele manier kunnen samenvoegen en een richting uit stuwen. De muzikanten zelf inspireren elkaar en dagen elkaar uit, en genieten daarvan. Uitkijken dus alvast naar een moment om hen live aan het werk te zien.

Praktisch?

Uitvoerder: Michel Portal

Titel: MP85

Label: ‎ Label Bleu

Joris Preckler

 

Michel Portal - MP85
Michel Portal - MP85