Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Midsommar, een nacht vol magie en gevaar

Midsommar, een nacht vol magie en gevaarBlijf verwonderd!

In de week dat de zon tot in de vroege uurtjes blijft schijnen, wordt in Zweden Midsommar gevierd. In de boerenfolklore was de midzomernacht een van de meest magische nachten van het jaar, waarin de natuur stroomde van kracht. Midsommar is, naast Kerstmis, één van de meest populaire niet-kerkelijke feesten die in het noorden bewaard is gebleven.

Midsommar

Bloemenkransen en zang

Oorspronkelijk stond dit feest in het teken van vruchtbaarheid en werd met offers een goede oogst van de goden afsmeekt. Centraal op deze feestdag staat het dansen rond een midsommarstång, een kruisvormige constructie met kransen aan de uiteinden die wordt versierd met seizoensgebonden planten en bloemen. Decoreren met groen moest volgens traditioneel geloof gezondheid brengen voor de mensen en het vee. De midsommarstång zou rond de 15e eeuw vanuit Duitsland naar de Scandinavische landen gekomen zijn en bestaat nog steeds in verscheidene andere culturen over heel Europa.

De feestvierders maken bloemenkransen en dragen deze in hun haar tijdens de activiteiten. Jong en oud danst en zingt in een cirkel rond de versierde midsommarstång. Enkele populaire dansen uit Zweden zijn Små grodorna, Prästens lilla kråka en Karusellen.

Een magische midzomernacht

In de boerenfolklore was de midzomernacht een van de meest magische nachten van het jaar, waarin de natuur stroomde van kracht. Men geloofde dat de grens tussen de mensenwereld en het rijk van het bovennatuurlijke dunner was dan gewoonlijk en er zijn veel verhalen over verbazingwekkende dingen die op deze nacht konden gebeuren. Deze nacht was magisch, gevaarlijk en erotisch. Een leuk weetje is dat uit Zweedse statistieken tot 2000 bleek dat de maand waarin de meeste kinderen werden geboren maart was. Dat is 9 maanden na midzomer.

Jonge mensen zouden dansen tot de zon opkwam. Er werden koppels gevormd die samen kransen dragen en samen dansen. De meisjes bonden ook kransen aan de jongens, als teken dat ze bij elkaar hoorden. Bij middernacht wandelen jonge vrouwen in stilte door de velden wandelen, op zoek naar zeven verschillende bloemen. Als ze deze onder hun hoofdkussen leggen zouden ze dromen over hun toekomstige partner.

Vandaag is Midsommar, naast Kerstmis, nog steeds één van de meest populaire feestdagen in Zweden.