Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Mijlpalen van de 20e eeuw in Klara Live

Mijlpalen van de 20e eeuw in Klara LiveKlassieke muziek

In Klara Live op woensdag 14 februari 2018 wordt u ondergedompeld in muziek van Steve Reich, Terry Riley en György Ligeti, gebracht door het Spectra Ensemble en het Notabu.ensemble neue musik onder leiding van dirigenten Filip Rathé en Mark-Andreas Schlingensiepen.
György Ligeti © Co Broerse

György Ligeti © Co Broerse

Op 20 januari vond in de Blauwe Zaal van deSingel in Antwerpen een concert plaats van het Spectra Ensemble en het Notabu.ensemble neue musik.
Onder de muzikale leiding van dirigenten Filip Rathé en Mark-Andreas Schlingensiepen brachten ze muziek van drie 20e eeuwse componisten: Steve Reich, Terry Riley en György Ligeti.

Hoe deze drie componisten samen in één concertprogramma terecht komen, is logischer dan het op eerste zicht lijkt. Ligeti was gecharmeerd door de typische minimalistische stijl en techniek van Reich en Riley, zoals de titel van het tweede deel van zijn compositie voor twee piano's doet vermoeden: 'Selbstportrait mit Reich und Riley (und Chopin ist auch dabei)'. Ook de fascinatie voor muziek uit andere culturen verbindt de componisten met elkaar: bij Ligeti denken we meteen aan de Hongaarse volksmuziek, maar ook Afrikaanse muziek beïnvloedde het werk van deze Hongaarse componist. Steve Reich liet zich inspireren door Afrikaanse muziek en Terry Riley trok naar India om zijn muzikale horizonten te verbreden.

Ligeti's werk voor twee piano's, hier vertolkt door Yukiko Fujieda en Frederike Möller, bestaat uit drie delen (Monument, Selbstportrait en Bewegung) die voor dit concert werden verspreid tussen muziek van Reich (Eight lines) en Riley (Tread on the Trail). 

De Hongaarse violist Barnabas Kelemen soleert in het Concerto voor viool en orkest van György Ligeti: een werk dat hij voor het eerst uitvoerde in Boedapest, 20 jaar geleden. Een uitvoering die Ligeti zelf beluisterd heeft en waar hij als componist gelukkig mee was. Op één klein detail na: Kelemen schreef de cadens zelf en imiteerde met zijn stem even de klank van een hoorn. Of Kelemen rekening heeft gehouden met de mening van Ligeti, hoort u woensdag in Klara Live.

Mijlpalen van de 20e eeuw in Klara Live, op woensdag 14 februari 2018 om 20u.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Wolfgang Heiremans / Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.