Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
"Mijn klankideaal en dat van Dietrich Fischer-Dieskau zijn verschillend!"

"Mijn klankideaal en dat van Dietrich Fischer-Dieskau zijn verschillend!" Klassieke muziek

En toch werd en wordt hij vaak vergeleken met de grote Dietrich. Matthias Goerne. Bariton. Een ronde stem vol karakter en donkere kleuren. Ik merk dat mensen voor of tegen mijn timbre en vertolkingen zijn, stelt Goerne vast, er is blijkbaar geen middenweg. Matthias Goerne is artiest van de week, vanaf maandag 11 april in Maestro.
bariton Matthias Goerne

bariton Matthias Goerne

 

En toch leerde Matthias Goerne veel van Dietrich Fischer-Dieskau. Hoe hij zich in korte tijd heel intens kon concentreren op een tekst. Met totale controle over de stem, zonder de communicatie met het publiek uit het oog te verliezen. Het had niets te maken met techniek, maar wel met persoonlijkheid.

Zijn werken met Elisabeth Schwarzkopf verliep helemaal anders. Zij vertelde hem dat hij een knoop moest doorhakken : wou hij een tenor zijn, een bariton of een bas. Schwarzkopf werkte hard met Goerne om de techniciteit van het zingen op punt te stellen. Het timbre en de kleur van stem waren voor haar belangrijk. Als jonge kerel klonk mijn stem in de hoogte als een tenor, in het middenregister was ik een bariton, en diep beneden kon ik een basstem laten klinken. Zij bracht die 3 kleuren, die 3 dimensies veel dichter bij elkaar. En zo vond ik mijn eigen, unieke timbre. Een stem die helemaal van mezelf was. Schwarzkopf bracht me ook smaak bij, culturele en muzikale smaak.

Goerne, Schubert en Mahler

bariton Matthias Goerne
bariton Matthias Goerne
de nieuwe cd van Matthias Goerne en het Quatuor Ebène
de nieuwe cd van Matthias Goerne en het Quatuor Ebène

Maestro

In Maestro klinken de grote klassiekers in uitvoeringen van vandaag en gisteren. Met elke week een internationale artiest in de kijker, een blik op de belangrijkste concerten in ons land, de nieuwste cd’s, en retro-momenten met artiesten die de klassieke muziek kleur en uitstraling gaven. Elke dag gaan we ook naar belangrijke concertzalen over de hele wereld waar de artiesten van vandaag het beste van zichzelf geven. En er zijn ook specials rond jarige componisten en uitvoerders, en exclusieve interviews.

Presentatie: Mark Janssens

Samenstelling: Bart Tijskens

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via maestro@klara.be

Elke weekdag, telkens van 14 tot 17 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 5 dagen lang te herbeluisteren via de site en de app.