Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Mijn Rembrandt

Mijn RembrandtKunst & Cultuur

Binnen 2 weken zetten de musea hun voordeuren weer op een kier. Voor wie daar niet op kan wachten is daar nu de documentaire 'Mijn Rembrandt', een film over verzamelaars van Rembrandts. Lieven Trio: "Je wordt uitgenodigd om Rembrandts werk echt te voelen."

Jan Six in 'Mijn Rembrandt'

Mijn Rembrandt is een documentaire over mensen die Rembrandts bezitten of er erg graag een zouden willen hebben. Zo volgt de film onder andere een privéverzamelaar, een verkoper van Rembrandts en een historicus die denkt dat hij een nieuw schilderij van de Nederlandse meester ontdekt heeft.

Daarnaast wil de film vooral wat zeggen over onze relatie met kunst. Mijn Rembrandt laat volgens Lieven Trio zien dat kunst hele stevige gevoelens kan opwekken. Die kunnen gaan van ontroering en passie tot begeerte en macht. De verhaallijn van Thomas Kaplan is daarvan een mooi voorbeeld. Hij is een groot bewonderaar van Rembrandt, maar kickt ook op de gevoelens van macht en lust die gepaard gaan met het bezitten van een meesterwerk.

Meet beetje gevoel voor overdrijving kan je deze film vergelijken met de serie Tiger King, maar dan met Rembrandts in plaats van tijgers.
Lieven Trio

Volgens Lieven Trio is het knap dat je niet alleen wordt uitgenodigd om het werk van heel dichtbij de bekijken maar ook om het schilderij echt te voelen. Zo zweeft in een van de eerste scènes de camera heel dicht over het portret van De lezende oude vrouw. Dan valt volgens Trio vooral op hoe extreem levendig het portret is. "Alsof de vrouw tegenover je zit en elk moment haar ogen zou kunnen oprichten."

De film is online te bekijken via Cinemabijjethuis.be, Dalton.be, Universciné, en Proximus Pickx.

06-05-2020 Mijn Rembrandt

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.