Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
"Mijn stem is een geschenk uit de hemel."

"Mijn stem is een geschenk uit de hemel."Klassieke muziek

Voor de Canadese tenor Jon Vickers was er meer tussen hemel en aarde. Vorig jaar stierf hij, 88 jaar oud, en geveld door Alzheimer. Vickers was een reus van een zanger, een geweldige acteur op de scène, een artiest die zich totaal overgaf aan de muziek. Maestro Voices met Jon Vickers, vrijdag 8 april.
Jon Vickers als Otello van Verdi

Jon Vickers als Otello van Verdi

tenor Jon Vickers
tenor Jon Vickers

Jon Vickers schitterde als Otello in de gelijknamige opera van Giuseppe Verdi. En hij zette op een beklijvende manier de rol van Peter Grimes neer in de opera van Benjamin Britten. Britten was zelf niet te spreken over die interpretatie, maar het publiek dacht daar anders over.

Jon Vickers was een man met overtuigingen. Zo weigerde hij rollen te zingen die volgens hem niet strookten met zijn eigen morele opvattingen.

Ook met onze eigen operaster Rita Gorr zong Vickers samen. Ze zijn te horen in een opname van Aida van Verdi en de legendarische Samson et Dalila van Saint-Saëns. Tijdens een huldebetoon aan Rita Gorr enkele jaren geleden had Vickers niets dan woorden van lof voor haar artistieke en menselijke overgave.

 

tenor Jon Vickers
tenor Jon Vickers
Jon Vickers als Peter Grimes
Jon Vickers als Peter Grimes

Maestro

In Maestro klinken de grote klassiekers in uitvoeringen van vandaag en gisteren. Met elke week een internationale artiest in de kijker, een blik op de belangrijkste concerten in ons land, de nieuwste cd’s, en retro-momenten met artiesten die de klassieke muziek kleur en uitstraling gaven. Elke dag gaan we ook naar belangrijke concertzalen over de hele wereld waar de artiesten van vandaag het beste van zichzelf geven. En er zijn ook specials rond jarige componisten en uitvoerders, en exclusieve interviews.

Presentatie: Mark Janssens

Samenstelling: Bart Tijskens

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via maestro@klara.be

Elke weekdag, telkens van 14 tot 17 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 5 dagen lang te herbeluisteren via de site en de app.