Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara eert Miles Davis (26/05/1926-28/09/1991)

Klara eert Miles Davis (26/05/1926-28/09/1991)Jazz

Miles Davis overleed 28 september dag op dag 30 jaar geleden. Trompettist, jazzicoon en cultsymbool. Klara eert hem met Milesfan Jan Hautekiet in Espresso én Heidi Lenaerts brengt haar favoriete Milesplaten mee naar Django. In Klara Live gaat tenorsaxofonist Joe Lovano aan de slag met enkele Miles' thema's. Check ook Round Midnight van 3/10.
Miles Davis

Miles Davis

Miles groeide op in een welgesteld Afro-Amerikaans gezin te East St. Louis, als zoon van een tandarts en kleinzoon van een paardenfokker. De recessie van de jaren 1920 en '30 trok aan hem voorbij. Miles kreeg alle mogelijkheden om zich muzikaal te ontplooien, en volgde onder meer muziekstudies aan de befaamde Juilliard School for Dance, Drama, and Music in New York.

Eind jaren vijftig genoot Miles Davis faam als trompettist met sterallures. Voordien, in 1945, speelde hij aan de zijde van Charlie Parker en Dizzy Gillespie. Zijn heldere, stabiele en zachte toon contrasteerde met de virtuositeit van zijn idool Dizzy. Met Birth of the Cool (1949), Kind of Blue (1959) -mét de heerlijk introverte pianist Bill Evans- en In a Silent Way (1969) zorgde Miles Davis voor enkele mijlpalen in de jazzgeschiedenis.

Davis was een trendsetter én iemand met een superego. In de jaren zestig kreeg hij de bijnaam Prince Of Darkness, een rol die hem verrassend goed pastte. Miles Davis was wellicht de invloedrijkste jazzspeler van de tweede helft van de twintigste eeuw. In de loop van vier decennia heeft hij keer op keer de ontwikkeling van de jazz diepgaand beïnvloed en tot op vandaag werkt die impact door bij jonge musici. Miles Ahead.

Django

Django! Een programma 'on the road'. Met een fijne mix van jazz, klassiek en filmmuziek.

Presentatie: Heidi Lenaerts / Tine De Donder

Samenstelling: Joris Preckler 

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via django@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 18 tot 20 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.