Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Miloš Karadaglić verrast met twee gloednieuwe gitaarconcerto's

Miloš Karadaglić verrast met twee gloednieuwe gitaarconcerto'sBlijf verwonderd!

De Montenegrijnse gitarist en Londenaar Miloš Karadaglić, kortweg Miloš op cd-hoezen en concertaffiches, viert zijn tiende jaar bij Universal Music met het bijzondere project The Moon & The Forest. Jolby Talbot en niemand minder dan de legendarische filmcomponist Howard Shore componeerden elk speciaal voor Miloš een nieuw gitaarconcerto. Music Matters-redacteur Carlo Siau zocht hem vorige week in Brussel op. Dinsdag 4 mei brengt hij verslag uit in Music Matters.

Voor de coverfoto trok het creatieve team naar een afgelegen bos op enkele uren van Londen

Miloš is op z'n 38 uitgegroeid tot een internationale ster en charmante gitaarhunk. Hij werd op zijn 16 toegelaten aan de Royal Academy of Music. Dat verwezenlijkte hij door enkele opnames vanuit zijn huiskamer in Montenegro op te sturen, en de rest is geschiedenis. In 2011 bestormde hij de muziekwereld met de warm onthaalde debuutplaat Mediterraneo (Deutsche Grammophon), het jaar waarin het Britse muziekmagazine Gramophone hem kroonde tot 'jonge artiest van het jaar'.

De jonge Miloš droomde als jongetje ervan om singer-songwriter te worden. Dat deel van zijn muzikantschap komt duidelijk naar boven op de plaat Blackbird (2016) met arrangementen van Beatlesliederen waarin ook Tori Amos, Gregory Porter, Anoushka Shankar en Steven Isserlis de revue passeren. 

De vele concertreizen eisten in datzelfde jaar hun tol. het verdict was angstwekkend: een burn out gecombineerd met focale dystonie ofwel de zogenaamde muziekkramp. De cd The Sound of Silence uit 2019 was tegelijkertijd een comeback en dagboek van genezing en bezinning.

Vanaf het begin was het duidelijk dat Miloš als ambassadeur van de klassieke gitaar door de muziekwereld zou gelden. De zichtbaarheid van de klassieke gitaar geeft hij nu een boost met The Moon & The Forest. Het zijn twee nieuwe gitaarconcerten van de Britse componist Jolby Talbot (bekend als drijvende kracht (samen met Neil Hannon) van "The Divine Comedy") en de Canadese filmcomponist Howard Shore die ondertussen meer dan 80 soundtracks op zijn conto heeft staan. Een greep hieruit zijn The Fly (1986, David Cronenberg), en Mrs. Doubtfire (1993, Chris Columbus), Se7en (1995, David Fincher) Crash (1996, David Cronenberg), The Lord of The Rings en The Departed (2006, Martin Scorcese).

Beluister hieronder een deel uit Ink Dark Moon van Jolby Talbot en The Forest van Howard Shore.

4/05/2021 Carlo Siau over gitarist Milos en zijn nieuwe plaat The Moon & The Forest

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.