Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Mini-must-read voor de Jeugdboekenmaand

Mini-must-read voor de JeugdboekenmaandKunst & Cultuur

Nog even en dan gaat de jeugdboekenmaand van start! Reden te meer om nog eens in uw boekenkast te duiken. Of een nieuw prentenboek aan te schaffen. En dan komt Professor in de Jeugdliteratuur Vanessa Joosen als geroepen, want zij tipte in Espresso twee prentenboeken.
Jeugdboekenmaand 2020

Jeugdboekenmaand 2020

Klein verhaal met een hart - Elvis Peeters, Nicole Van Bael en Pieter Gaudesaboos

'Klein verhaal met een hart' vertelt het verhaal van een mier die een babymiertje verwacht. Maar ze werkt, zoals dat met mieren gaat, heel hard en veel. Zo hard dat ze vreest dat ze niet goed voor haar kindje zal kunnen zorgen. Daarom besluit de mier om haar babymier op te geven voor adoptie.

“Als je alleen de tekst zou lezen, zou het boek enkel over adoptie gaan”, zegt Joosen. “Maar de prenten voegen het dierenverhaal eraan toe. Er is veel aandacht voor fantasie, maar er zit ook een droevige lijn in het verhaal. Wanneer de mier haar ei achterlaat, begint ze zich te verbeelden hoe het leven van haar kindje er zou uitzien in een ander gezin."

In een prentenboek moeten tekst en beeld goed op elkaar inspelen.
Vanessa Joosen

Pieter Gaudesaboos is één van onze bekendste en vernieuwende illustratoren. “Hij werkt hier minder opvallend met computertechnieken dan in zijn andere boeken”, legt Joosen uit. “Zijn prentenboeken zijn meestal heel druk, maar dit boek blinkt uit in zijn minimalisme. Op elke pagina staat weinig tekst met een klein prentje. Dat geeft een mooie extra gelaagdheid en zet de emoties in de verf.”

Calder - De draad van Alexander - Sieb Posthuma

Dit boek is een echt kunstboek voor de mini's. Het boek gaat over de Amerikaanse kunstenaar Alexander Calder. Hij werkte vaak met draad-en kleurvlakken en liet zich inspireren door Piet Mondriaan.

"Het prentenboek Calder - De draad van Alexander is een heel kleurrijk, fantasierijk en grappig boek", vertelt Joosen. Je krijgt een soort levensverhaal van Calder die doorheen het boek met zijn draad verschillende figuurtjes maakt. Joosen is fan: “Dit soort boeken zijn heel bijzonder, want je ziet dat de stijl van de illustrator zich vermengt met de stijl van de kunstenaar.”

Meer boekentips en alle activiteiten vindt u op de website van jeugdboekenmaand.

Vanessa Joosen tipt twee prentenboeken

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.