Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Mis niets van de Koningin Elisabethwedstrijd

Mis niets van de Koningin ElisabethwedstrijdKlassieke muziek

De Koningin Elisabethwedstrijd voor zang gaat zijn finaleweek in! Er zijn twaalf kandidaten. Twee Belgische sopranen zijn nog in de running: Charlotte Wajnberg en Marianne Croux.

Groepsfoto van de finalisten (© KEW)

Mis niets en volg alles rechtstreeks via Klara, klara.be en de Klara-app! Dankzij de Klara-app volgt u zelfs op vakantie in het buitenland alles alsof u op de eerste rij zit te genieten.

In Klara Live hoort u alle finalisten zingen, rechtstreeks vanuit Bozar. Gastvrouw is Lut Van der Eycken. ’s Morgens vroeg brengt Sylvia Broeckaert verslag uit in Espresso en Klara Weekend.

Bij de finalisten - 6 mannen en 6 vrouwen - zijn 2 Belgen, 2 Fransen, 2 Oekraïners en een Duitser, een Amerikaan, een Argentijn, een Chinees, een Koreaanse en een Spaanse. Ook in de stemmen zit veel variatie: 1 bas, 5 baritons, 2 mezzosopranen en 4 sopranen.

Charlotte Wajnberg én Marianne Croux zullen zaterdagavond zingen.

Planning uitzendingen

Donderdag 10 mei in Klara Live van 19:00 tot 22:30
Finale van de Koningin Elisabethwedstrijd Zang: Dag 1

Zes mannen en zes vrouwen of 4 sopranen, 2 mezzo’s, 5 baritons en één bas uit 9 verschillende landen staan te popelen om gehoord te worden in deze Finale driedaagse van de Koningin Elisabethwedstrijd. In het eerste uur neemt Gastvrouw Lut Van der Eycken een aanloop en laat zich inwijden in de wondere wereld van de zang. Ze vraagt de Belgische sopraan Lore Binon wie haar grote voorbeelden zijn, Johan Uyterschaut vertelt wat een zanger tot een echte zanger maakt.

Vanaf 20u richten we ons op de scene. De Chinese bas Ao Li bijt de spits af, gevolgd door de Argentijnse bariton German Enrique Alcantara. Na de pauze horen we de Koreaanse Sooyeon Lee en de Oekraïense bariton Danylo Matviienko. Het Klarapanel volgt alles op de voet: Hendrickje Van Kerckhove, Thomas Blondelle en Mireille Capelle scharen zich rond gastvrouw Lut Van der Eycken en in de pauze verklappen José Van Dam en Sandrine Piau wat ze wel of zeker niet zouden doen op een dag als deze.

Vrijdag 11 mei in Klara Live van 19:00 tot 22:30
Finale van de Koningin Elisabethwedstrijd Zang: Dag 2

Vier nieuwe kandidaten staan klaar om het publiek en de jury te overtuigen en ontroeren. Lut Van der Eycken schetst hun portret en vroeg sopraan Annelies van Gramberen wat voor haar een zanger boeiend maakt. De Nederlandse sopraan Eva-Maria Westbroek vertelt over haar jeugdidool Renata Tebaldi.

Twee Franse mezzo’s op het programma van deze tweede Finaledag van de Koningin Elisabethwedstrijd Zang: Eva Zaïk en Héloïse Mas, voorafgegaan door de Spaanse sopraan Rocío Pérez. De Amerikaanse bariton Alex DeSocio besluit de avond. Stuk voor stuk sterke persoonlijkheden die indruk maakten in de halve finale. In het gesprekspanel zitten vanavond drie generaties zangers van bij ons: naast Hendrickje Van Kerckhoven ook de jonge Katrien Baerts en de ervaren Guy De Mey. En wat is stemhygiëne? De beroemde contratenor Andreas Scholl en de altlegende Nederlandse Jard Van Nes vertrouwen Lut hun ervaringen toe.

Zaterdag 12 mei in Klara Live van 19:00 tot middernacht
Finale van de Koningin Elisabethwedstrijd Zang: Dag 3

Derde en laatste avond van deze zangeditie van de Koningin Elisabeth Westrijd. In het eerste uur horen we zangcoach Lena Lootens en vertelt Andreas Scholl over zijn eerste ontmoeting met zijn idool James Bowman. Vanaf half acht ontvangt Lut opnieuw haar panel. Naast vast panellid Hendrickje Van Kerckhove, vanavond ook Huub Claessens, derde laureaat van de allereerste zangeditie nu dertig jaar geleden, en Jan Henric Bogen, castingdirector bij Opera Vlaanderen.

Eerste kandidaat van de avond is de Oekraïense bariton Yuriy Hadzetskyy, gevolgd door de Belgische finaliste, Charlotte Wajnberg. In de pauze ontvangt Lut Van der Eycken Peter De Caluwé, directeur van de Munt. Over de kandidaten mag hij niets verklappen maar een gesprek over casting, zijn rol in het richting geven van zangcarrières en zijn neus voor jong talent mag wèl. Dan is het de beurt aan de twee laatste kandidaten van deze finale: de Duitse bariton Samuel Hasselhorn, en de Belgisch-Franse sopraan Marianne Croux. Nu zijn taak erop zit peilt Lut bij dirigent Alain Altinoglu naar zijn ervaringen van de voorbije drie dagen. In afwachting van de proclamatie komen ook opera-experte Erna Metdepenningen, regisseur Wouter Van Looy, en sopraan Anne Cambier, docente van Charlotte Wajnberg, langs in de Klaraloge en blikken we met Jodie De Vos en Katherine Vandevelde terug op de impact van dit concours op leven nà de Koningin Elisabethwedstrijd.

Charlotte Wajnberg en Marianne Croux © RTBF Marie Michiels
Charlotte Wajnberg en Marianne Croux © RTBF Marie Michiels

Dit zijn de 12 finalisten:
• Ao Li, bas uit China
• Enrique German Alcantara, bariton uit Argentinië
• Danylo Matviienko, bariton uit Oekraïne
• Sooyeon Lee, sopraan uit Zuid-Korea
• Rocio Perez, sopraan uit Spanje
• Eva Zaïcik, mezzo-sopraan uit Frankrijk
• Héloïse Mas, mezzo-sopraan uit Frankrijk
• Alex DeSocio, bariton uit de Verenigde Staten
• Yuriy Hadzetskyy, bariton uit Oekraïne
• Charlotte Wajnberg, sopraan uit België
• Samuel Hasselhorn, bariton uit Duitsland
• Marianne Croux, sopraan, Belgisch-Frans

Koningin Elisabethwedstrijd 2019

Ook dit jaar volgt de VRT de Koningin Elisabethwedstrijd op de voet. Gebruik klara.be/koninginelisabethwedstrijd als dé ideale startpagina van de viooleditie 2019

Presentatie: Lut Van der Eycken

Samenstelling: Birgit Van Cleemput

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via koninginelisabethwedstrijd@klara.be