Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Mo3art Elsa Dreisig - 3 X Da Ponte operas en 3 X opere serie

Mo3art Elsa Dreisig - 3 X Da Ponte operas en 3 X opere serieKlassieke muziek, CD

Elsa DreisigErato

Elsa Dreisig

Wie?
De Frans-Deense sopraan Elsa Dreisig, een jonge dertiger die furore maakt in de internationale operahuizen. Ze is een volle lyrische sopraan maar laat zich niet zomaar in hokjes stoppen waarbij ze graag verwijst naar het voorbeeld van Cecilia Bartoli die zowel het repertoire zingt van een mezzosopraan als van een sopraan.

Wat?
Niks dan Mozart maar wel aria’s van drie verschillende personages uit zowel Le Nozze di Figaro, Don Giovanni en Cosi fan tutte. Daarnaast brengt ze uit drie ernstige opera’s, Idomeneo, La Clemenza di Tito en Lucio Silla, telkens één aria.

Waarom moet je dit horen?
Elsa Dreisig is nog maar net dertig maar heeft al heel wat maturiteit als operazangeres, ze is in staat om heel diverse rollen te vertolken: dat stelt haar in staat om in Cosi fan tutte zowel de bedeesde Fiordiligi als de meer avontuurlijke Dorabella (vaak gezongen door een mezzosopraan) als de meer dan pittige Despina te vertolken. In Don Giovanni kruipt ze in de huid van de drie slachtoffers van de onverbeterlijke rokkenjager: Donna Anna, Zerlina en Donna Elivra. Vooral haar interpretatie van die laatste is verrassend: geen hysterisch gillende, bedrogen minnares hier maar een vrouw die zichzelf in vraag stelt in haar overgave aan een foute man. Op muzikaal gebied moet je (gelukkig maar) geen extravaganties verwachten. Alles is gezongen met een technische beheersing en klankschoonheid die uniek zijn. 
Sylvia Broeckaert

Praktisch
Uitvoerder: Elsa Dreisig (sopraan) Basel Chamber Orchestra Louis Langrée (dirigent)
Titel: Mo3art
Label: ERATO
Catalogusnummer: 9029 64122 5