Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Mon ami Satie - herkansing

Mon ami Satie - herkansingKlassieke muziek

In Mon ami Satie leren we Satie kennen in het gewaad van de mysticus en als Gymnopédiste (4/6), als the Velvet Gentleman (11/6) en De Heer in Pak en Bolhoed (18/6). Telkens van 18 tot 20 uur.
Aan het RER-station wordt Erik Satie geafficheerd als 'personnage historique de la ville'.

Aan het RER-station wordt Erik Satie geafficheerd als 'personnage historique de la ville'.

Chantal De Waele en Satiekenner Tom Verheyden bezoeken in Parijs de Schola Cantorum, het Musée Montmartre en Café le Dôme en het graf in Arceuil.

Met medewerking van Reinbert de Leeuw, Dirk De Wachter, Sofie Taes, Daan Vandewalle en Pauline Driesen.

Neem zeker een kijkje in ons fotoalbum en wekelijks zorgen we hier voor extra audiomateriaal.

Erik Satie in zijn kleine kamertje op de rue Cortot. Schilderij van zijn Spaanse vriend, Santiago Rusiñol.
Erik Satie in zijn kleine kamertje op de rue Cortot. Schilderij van zijn Spaanse vriend, Santiago Rusiñol.

Mon ami Satie – aflevering 1: Monsieur le gymnopédiste

In de eerste aflevering van Mon ami Satie treden we in de voetsporen van de jonge Normandiër Erik Satie, die Parijs en Montmartre bestormt met zijn vernieuwende muziek. In het gezelschap van bohémien-dichter Contamine de Latour stelt Satie zich voor als 'gymnopédiste' in het cabaret Le Chat Noir. In de Notre Dame laat hij zich inspireren tot esoterische, mystieke muziek voor kunstpaus Joséphin Péladan en zijn salons van de Rose+Croix. Samen met psychiater en belle-époque-liefhebber Dirk De Wachter trachten we de complexe psychologie van Satie te doorgronden. En we maken ook mee hoe Satie zijn eigen kerk opricht, en hoe zijn beeldschone buurvrouw, schildersmodel en kunstenares Suzanne Valadon, zijn hart breekt…

Beluister hieronder een aantal reportages, en het integrale interview met Dirk De Wachter, inclusief een pak fragmenten die u niet te horen kreeg in de eerste aflevering! En werp onderaan zeker een blik in een extra fotoalbum!
 

Beluister de reportage over Rue Cortot 6
Beluister de reportage over Montmartre
Beluister de reportage over de Notre Dame
Beluister het integrale gesprek met Dirk De Wachter
Beluister het gesprek met Reinbert de Leeuw
Satie als the velvet gentleman
Satie als the velvet gentleman

Mon ami Satie – aflevering 2: Monsieur le pauvre

Voor onze tweede aflevering trekt Erik Satie zijn typische ribfluwelen kostuum-met-hoedje aan –- één van de zeven (sommigen zeggen twaalf) identieke exemplaren die hij in zijn kast heeft hangen! Als Monsieur le pauvre speelt hij zijn bescheiden kostje bijeen in de cabaretten van Montmartre. We bezoeken Saties nieuwe armoedige bohemien-stek in het bescheiden Parijse voorstadje Arcueil. We zoeken uit waarom hij zichzelf geen componist, maar een “fonometrograaf” noemt. En musicologe Sofie Taes legt uit hoe we Satie kunnen zien in de Franse muzikale evolutie van de vroege twintigste eeuw. En we maken mee hoe Satie op 39-jarige leeftijd weer naar school gaat, in de Schola Cantorum.
 

Monsieur Denis, directeur van de Schola Cantorum
Reportage Arceuil
Reportage over Schola Cantorum
Reportage over Salle Gaveau

Moni ami Satie – aflevering 3: Monsieur l’avant-gardiste

 Alweer een nieuw kostuum voor onze vriend Satie deze zondag: le bon maître tooit zich in een strak zwart pak met bolhoed en paraplu. Maar onder dit oerburgerlijke uniform schuilt een onstuimige avant-gardist. Samen met Picasso, Cocteau en de Ballets Russes van Sergei Diaghilev maakt Satie de Parijse podia onveilig. Parade, “ballet réaliste”, shockeert de Parijse goegemeente met zijn tikmachines en sirenes. Relache integreert voor het eerst cinema in het ballet. Maar er is ook de sobere schoonheid van Socrate, Saties muzikale testament. Pianist Daan Vandewalle en musicologe Pauline Driesen vertellen ons over Saties bepalende invloed op John Cage en de hedendaagse muziek. En we gaan op bezoek in het prachtige restaurant Le dôme in Montparnasse, waar Satie netwerkte met de fine fleur van avant-gardistisch Parijs.

Herbeluister de reportage over Le Dôme
Herbeluister de reportage over het graf van Satie
Herbeluister het gesprek met Reinbert de Leeuw

Meer lezen over Satie

Website Fondation Erik-Satie
Een uitstekend startpunt om de boeiende wereld van Satie te exploreren. Met een overzichtelijke biografie, een overzicht van zijn werken, foto's, info over publicaties - én een leuke fotogalerij.
www.erik-satie.com

Caroline Potter, Erik Satie. A Parisian Composer and his world
Vers van de pers: De Britse musicologe Caroline Potter onderzoekt de plaats die Satie inneemt in het Parijs van de late belle-époque, een wereld in volle verandering: sociaal, artistiek en wetenschappelijk. Een toegankelijk boek dat focust op de vele maatschappelijke invloeden, in een poging om vat te krijgen op het 'raadsel Satie'.

Erik Satie | Actes Sud
De jongste publicatie van de lente 2016. Alles wat u over Satie minstens moet weten in een notendop. Met speciale aandacht voor Satie als avant-gardist en de invloed die hij had op John Cage e.a.

Ornella Volta, Erik Satie
Alles van Ornella Volta - Satie experte par excellence en directeur van de Fondation Erik Satie - is meer dan het lezen waard. Zeker ook dit mooie werkje dat rijkelijk geïllustreerd is met bijzonder archiefmateriaal van le bon maître: brieven, tekeningen, foto's en kalligrafie. Een mooie kennismaking met Saties wereld.

Jean-Pierre Armengaud, Erik Satie
Pianist Jean-Pierre Armengaud nam het integrale pianowerk van Satie op en publiceerde meermaals over hem. Dit vuistdikke werk vertelt uitvoerig over leven en werk van le maître d'Arcueil.

Anne Rey, Satie
In de grafisch bijzonder verzorgde reeks van Seuil duik je meteen in de leefwereld van Satie. De teksten hebben wel al eens een speculatief, psychoanalytisch kantje. (Bijvoorbeeld over de invloed van de vroege dood van Saties moeder.)

Robert Orledge, Satie the composer
Hoe componeerde Erik Satie nu eigenlijk? Weinig musicologen hebben zich over die vraag gebogen - en Robert Orledge is de gelukkige uitzondering. In een oerdegelijke, diepgaande studie ontleedt hij het compositieproces, en hoe dat evolueert doorheen Saties gehele oeuvre. Een boeiend werk, maar wel met een hoog academisch gehalte.

Pierre Daniel Templier, Erik Satie
De allereerste biografie (uit 1932) van le maître d'Arcueil, geschreven door een stadsgenoot die Erik Satie nog zelf gekend heeft. In heel vlot, toegankelijk en levendig Frans geeft Templier een beknopt overzicht van leven en werken. Met mooie reproducties van authentieke documenten.
Enkel antiquarisch verkrijgbaar.

Geschriften van Satie

Ornella Volta (red.), Erik Satie. Correspondance presque complète.
Satie was een begenadigd stilist, het is dan ook vaak genieten (en schaterlachen!) bij het lezen van zijn correspondentie.

Ornella Volta (red.), Satie seen through his letters
Een overzichtelijke, thematische biografie die zich baseert op Saties brieven. Er bestaat ook een Nederlandse vertaling, maar die is (moeilijk) antiquarisch verkrijgbaar.

Sebastien Arfouilloux (red.) Les cahiers d'un mammifère: Chroniques et articles publiés entre 1895 et 1924
Volop genieten van Saties met brille en absurde humor geschreven kritische en autobiografische teksten.

Mon ami Satie

Klara vierde de 150ste verjaardag van Erik Satie vorig jaar met een driedelige radioreeks Mon ami Satie. En die kan u vanaf zondag 4 juni herbeluisteren.

Presentatie: Chantal De Waele

Samenstelling: Gerrit Valckenaers / Tom Verheyden

Contact: satie@klara.be