Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
'Mond Vul Tale'

'Mond Vul Tale'Kunst & Cultuur

De Week van het Nederlands zet van 3 tot 10 oktober het Nederlands in de spotlight aan de hand van verschillende activiteiten in Vlaanderen en Nederland. Met ambassadeurs Radna Fabias en Wannes Cappelle staat de veelzijdigheid van de Nederlandse taal centraal.
Affiche voor Week van het Nederlands.

De week zet het Nederlands in de kijker met heel wat activiteiten in Nederland en Vlaanderen.

Het duo stelde zichzelf de vraag wat Nederlands voor hen betekent. Fabias, een Nederlandse dichteres, groeide meertalig op in Curaçao en belandde als tiener in Nederland. Het Nederlands voor haar is dan ook heel sterk gelinkt aan koloniale onderdrukking. Cappelle is liedjesschrijver, zanger, acteur en scenarist en werd opgevoed in het West-Vlaams. Daardoor ontwikkelde hij een haat-liefde relatie met zijn dialect en het Algemeen Nederlands. Samen maakten ze ‘Mond Vul Tale’ waarin ze hun conflicten over de taal in kaart brengen. 

Foto van de ambassadeurs. © Bianca Sitermans/Bache Jespers
Dat de Nederlandse taal heel veelzijdig is, beamen beide ambassadeurs.

Als West-Vlaming ervaar je al snel conflicten tussen het dialect en het Algemeen Nederlands. Cappelle linkt dat laatste voornamelijk met school. Daar probeerden leerkrachten krampachtig geen dialect te spreken, terwijl het de voertaal op de speelplaats was. Cappelle: ‘Het Algemeen Nederlands was altijd een soort kramp en het West-Vlaams was thuiskomen. Dan kon je gewoon jezelf zijn.’ Zingen in het West-Vlaams leek op een gegeven moment dan ook evident nadat het in het Engels niet lukte. Cappelle: ‘Op het moment dat ik in het West-Vlaams begon te schrijven wist ik meteen waarover ik het moest hebben. Ik kon het gewoon over de wereld dicht bij mij hebben. Het was maar in het West-Vlaams dat ik klonk als mezelf.’ 

De Week van het Nederlands is heel ruim met verschillende organisaties die doorheen Vlaanderen en Nederland tal van activiteiten, taalspelletjes en evenementen op poten zetten. Zo kan je verschillende lezingen volgen, zowel fysiek als online, over bijvoorbeeld de vraag of het Nederlands nog een toekomst heeft of meedoen aan een quiz over de taalverschillen tussen Nederland en Vlaanderen. Je kan de handen ook uit de mouwen steken tijdens verschillende workshops en nog zo veel meer. Alle activiteiten kan je terugvinden op www.weekvanhetnederlands.org

Beluister hieronder het gesprek met Wannes Cappelle.

Wannes Cappelle over De Week van het Nederlands

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.