Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Monos

MonosKunst & Cultuur

De Colombiaanse film Monos is deze week dé filmtip van onze cinéfiel Lieven Trio: “Een bijzonder boeiende film die ook echt een ongelooflijke cinema-ervaring oplevert.”
© Neon/Ciné Colombia

In Monos trekt een groep tieners gewapend door de jungle.

In Monos, de tweede film van Alejandro Landés trekt een groep tieners opgeleid als guerrillastrijders door de Colombiaanse jungle. In hun team met de naam ‘monos’ spreken ze elkaar enkel met bijnamen aan zoals Rambo, Wolf en Lady. Ze zijn volledig aan hun lot overgelaten. Hun enige opdracht lijkt een spoor van geweld en vernieling achter te laten.

Van hoge bergen die boven de wolken uitsteken tot tussen de lianen in de jungle. Het is een bijna surrealistisch beeld hoe de jonge gezichten zich door het Colombiaanse landschap bewegen. “In de verste verte is er geen huis of levende ziel te zien. Alleen een soort brutalistische bunker waar die jongeren hun kamp hebben. Dat levert beelden op van een overweldigende schoonheid die echt onder je vel kruipen”, zegt Trio.

Samen met de desoriënterende soundtrack, gecomponeerd door Mica Levi – bekend van Jackie – doet de film sterk denken aan Apocalypse Now, vindt Trio: “Beeld en geluid samen leveren een extreem fysieke en verslavende film op die je echt van je stuk brengt en die steeds verder richting waanzin evolueert.” 

“Beeld en geluid samen leveren een extreem fysieke en verslavende film op die je echt van je stuk brengt en die steeds verder richting waanzin evolueert.”
Lieven Trio

Monos was al een prijsbeest tijdens Film Fest Gent en online te bekijken tijdens de virtuele editie van het Mooov-festival, maar is nu ook bij ons in de zalen: “Want dat is zoals deze film écht bedoeld is: op een zo groot mogelijk scherm, zodat je er helemaal in kan verdwijnen.”

Lieven Trio over Monos

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Ilya Lisser / Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur en in het weekend van 07 tot 10 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.